17 Antologija savremene švedske noir priče

ANTOLOGIJA SAVREMENE ŠVEDSKE NOIR PRIČE

Podelite sadržaj:

U izdanju renomirane izdavačke kuće Tanesi, poznate po antologijama američke i japanske savremene kratke priče, upravo je objavljena Antologija savremene švedske noir priče u izboru Tatjane Simonović Osaskainen.

Želja izdavača je da ovom antologijom u najboljem svetlu predstavi sve popularniju „nordijsku crnu književnost”, čiji su autori jedinstvenim pristupom istraživanja mračnih ponora ljudske duše za kratko vreme stekli svetsku slavu.

Pisci ovih kvalitetnih, žanrovski različitih krimi priča (klasičnih detektivskih, istorijskih, horor i naučno-fantastičnih) napuštaju uljuljkano traganje za zločincem u skupocenim stanovima visoke klase, i suočavaju se sa surovošću zime, ljudske prirode i društva ogrezlog u korupciju i razvrat.

Što tragikom svog postojanja, što pasivnim posmatranjem, što borbom, oni raskrinkavaju i otkrivaju nam, ne samo ljudsku prirodu i ono mistično i nastrano u njoj, već i izopačenost švedskog, toliko hvaljenog državnog sistema.

Ove priče opskurnog i mračnog u nama i oko nas, koje vuku poreklo još od stvaralaštva Edgara Alana Poa, i, nešto kasnije, od Artura Konana Dojla, u ovoj antologiji vode nas u savremenu Švedsku, čije tlo buja od kreativnog i novog, i u njemu ima svih mogućih elemenata, ličnih, socijalnih i devijantnih, elemenata primitivnog, beznađa, osvete i zla…

Zastupljene priče potpisuju vodeći švedski pisci: Ana Janson, Stig Laršon, Oke Edvardson, Kamila Lekberg, Veronika Fon Šenk, Johan Teorin, Hening Mankel, Hokan Neser, Dag Orlund, Eva Gabrielson, Malin Person Đolito, Katarina Venstam, Rolf i Sila Borjlind, Osa Laršon, Tuve Asterda, Osa Laršon, Inger Frimanson, Maj Sjoval, Per Valu i Sara Stridsberg.

Pored priča, knjiga donosi predgovor Tatjane Simonović Osaskainen. Prevode su uradili Tatjana Simonović Osaskainen i Vladimir D. Janković.

17 - Antologija savremene švedske noir priče
17 – Antologija savremene švedske noir priče