Tihomir Jovanović na promociji ''SF Portala''

Udruženje ”SCI&FI” predstavilo dva broja fanzina ”SF Portal”

Tihomir Jovanović na promociji ''SF Portala''Beogradski fanovi naučne fantastike SCI&FI predstavili su dva broja svog fanzina “SF Portal” – tačnije: redovni broj 13 i specijal koji će biti deljen na predstojećem Salonu stripa. O brojevima je govorio urednik “SF Portala” Tihomir Jovanović – javlja PISB.

“SF Portal” broj 13 je posvećen britanskom strip autoru Denu Beriju, kod nas najpoznatijem po “Flašu Gordonu”. Njegov crtež je lako prepoznatljiv, inače je radio i “Tarzana” i “Indijanu Džonsa”, dok je njegov brat crtao “Fantoma”. Inače, Flaš Gordon je domaćoj publici prvi put predstavljen u Politikinom zabavniku, pre Drugog svetskog rata, a ponovo je 1950-tih stigao do domaćih fanova stripa upravo zahvaljujući PZ-u.

Den Beri je 1967. godine preuzeo kompletan rad na Flašu Gordonu (pre toga ga je radio u saradnji sa drugima), a interesantno je da u njegovim stripovima Ming nije bio glavni negativac, kao kod Aleksa Rejmonda. U “SF Portalu” broj 13 je prenet jedan broj Flaša Gordona koji je 1960-ih objavljen u Politikinom zabavniku (od brojeva 442 do 459).

Uz ovaj strip predstavljeni su i još neki radovi Dena Berija – “Morska princeza”, “Sunčev cvet sa Venere”, “Stranac sa zvezda”, “Setite se Makana” i drugi.

Drugi, nenumerisani SF Portal, namenjen je posebno za Salon stripa. Biće podeljen nekolicini osoba. Tu nije reč o novom materijalu – uglavnom je predstavljen materijal objavljen u drugom fanzinu SCI&FI-ja – “Terri”. Takođe, tu je predstavljen britanski SF strip koji je izlazio u Jugoslaviji između 1960-tih i 1980-tih.

Doduše, postoji jedna “ekskluziva” – zbog obima strip Rona Tarnera “Napad iz svemira” svojevremeno nije našao mesta u štampanom izdanju “Terre”, tako da će ga na papiru imati vlasnici ovog specijala, kao i oni koji imaju izdanja “Crtanih romana” (broj 4).

 

SF Portal #13

 

SF Portal - specijal