Putevima beskraja - Marijana Terić

U Zenici predstavljena monografija PUTEVIMA BESKRAJA

Crnogorska teoretičarka književnosti Marijana Terić predstavila je u Muzeju grada Zenice svoju treću naučnu monografiju Putevima beskraja – Recepcija jugoslovenske fantastičke proze.

Radi se o njenoj prerađenoj doktorskoj disertaciji, u kojoj se bavila komparativnom analizom jugoslovenskih stvaralaca te napravila paralelu sa hispanoameričkom literaturom. Prošle je godine u Zenici promovisala i drugu naučnu monografiju Književne opservacije.

„Doktorska disertacija, u prvom dijelu, bavi se naučnim sagledavanjem i teorijskim određenjem fantastike. Na konkretnim literarnim ostvarenjima biram autore od svake od nacionalne književnosti s prostora bivše Jugoslavije te analiziram fantastičku prozu autora koji su stvarali pod uticajem Borhesa. Ali, ne samo pod uticajem Borhesa, nego i pod uticajem evropske i svetske literarne produkcije“, istakla je Terić.

U trećoj je knjizi, dodaje, analizirala i delo bosanskohercegovačkog književnika Irfana Horozovića Šadrvanski vrt, jer je to delo, smatra, reprezentativno kada je u pitanju prostor Bosne i Hercegovine.

Direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević istakao je kako je Terić prva Crnogorka koja je doktorirala iz oblasti fantastičke književnosti.

„To nije za malo reći. Ona je obogatila istraživanje književnosti južnoslavenskih naroda sa tri obimne monografije, što je rijetkost u izučavanju u okvirima država nastalih poslije raspada Jugoslavije. Njen je doprinos veliki i prepoznatljiv, ne samo na prostoru zapadnog Balkana nego i diljem Evrope“, podvukao je Jašarević.

Terić je pre promocije učestvovala i u radu kreativne radionice s učenicima osnovnih i srednjih škola, u okviru koje su, kako je istakla, razgovarali o elementima fantastike u okviru književnosti za decu.

„Kroz radionicu sam im pokušala približiti fantastičku prozu, da napravim razliku između fantastike i bajke te, prosto, da osetim iz njihovog ugla koji su to fantastički elementi u bajkama koje su oni čitali i kako oni doživljavaju fantastiku“, kazala je Terić.

Izvor: Vijesti.ba

Marijana Terić
Marijana Terić u Zenici predstavila monografiju PUTEVIMA BESKRAJA (foto: FENA)