Džon Ronald Ruen Tolkin

U pripremi biografski film o Tolkinu

Dž.R.R. TolkinStudio “Foks” priprema film o životu pisca “Hobita” i “Gospodara prstenova” Dž. R. R. Tolkina – RTS prenosi pisanje britanskih medija. Film “Tolkin” pratiće piščevu službu u Prvom svetskom ratu i godine koje je proveo u Oksfordu, gde je i napisao svoje čuvene romane.

Film će se baviti i Tolkinovim prijateljstvom sa piscem K. S. Luisom (“Letopisi Narnije”) sa kojim je studirao i osnovao književnu grupu “Mastiljare” (“The Inklings”), a scenario će napisati stručnjak za Tolkina, Dejvid Glison.

Dosadašnji pokušaji da se snimi biografski film o Tolkinu propali su zbog zloglasno “zatvorenog” piščevog fonda. Za sada se ne zna da li je fondacija odobrila snimanje ovog filma.

Džon Ronald Rejel Tolkin rođen je 1892. godine u Južnoj Africi i sa majkom i sestrom se preselio u Englesku kada je imao tri godine.

Njegov prvi roman, “Hobit” objavljen je 1937. godine. Pošto je služio vojsku u Prvom svetskom ratu, radio je i na razbijanju šifara tokom Drugog svetskog rata. Njegova trilogija “Gospodar prstenova” objavljena je 1950-ih i prodata je u preko 150 miliona primeraka širom sveta.

Zahvaljujući filmskim trilogijama Pitera Džeksona “Gospodar prstenova”, a sada i “Hobit”, i mlađa publika upoznala se sa genijalnošću ovog pisca. Drugi deo “Hobit” trilogije – “Šmaugova pustošenja” u domaće bioskope stiže 12. decembra.