Politikin zabavnik br. 3223

U “Politikinom zabavniku” objavljena SF priča Ilije Bakića

Politikin zabavnik br. 3223Stariji ljubitelji fantastike sećaju se da je svojevremeno “Politikin zabavnik” bio mesto na kome su se zahvaljujući uredničkom radu dr Zorana Živkovića redovno, svake nedelje, mogle pronaći kvalitetne kratke naučno-fantastične priče. Kasnije je ovaj trend prekinut, rubrika je ugašena, ali od nedavno kao da se primećuju težnje ovog nedeljnika da se ponovo uspostavi redovna rubrika posvećena kratkoj žanrovskoj prozi. Za sada, još uvek sporadično, u svakom drugom-trećem broju, izlazi po jedna priča, uglavnom domaćih autora fantastike.

U petak, 15. novembra, u 3223. broju “Politikinog zabavnika” objavljena je priča “Lepi Nanko se hrani” poznatog srpskog pisca fantastike i saradnika sajta Art-Anima, Ilije Bakića. Ovo je jedna iz serije Bakićevih priča čija je radnja smeštena u ruševinama postapokaliptičkog sveta i čiji je protagonista Lepi Nanko. Ovaj junak podseća na Konana, a pažljivi čitalac će primetiti da je čak i njegovo ime akronim izveden iz imena popularnog Simerijanca. Radnja priče prikazuje jedan običan dan u životu lovca Nanka, koji s mačem u ruci vreba plen pored pojila kako bi ubio neku životinju i utolio glad.

Do sada je napisano više priča sa dogodovštinama ovog junaka. Pet ih je objavljeno u zbirci “Nastaviće se…”, a tri su do sada objavljene u “Politikinom zabavniku”. Priče nisu radnjom direktno međusobno povezane, ali sve sadrže pretežno humoristički ton i prepoznatljivu SF i F žanrovsku ikonografiju.

Ilustraciju priče “Lepi Nanko se hrani” uradio je legendarni ilustrator Dobrosav Bob Živković, a urednik “Zabavnikove” rubrike posvećene kratkoj fantastičkoj priči je Spomenka Pululu.