Tamni vilajet 4

U “Blicu” predstavljen “Tamni vilajet”

Tamni vilajet 4U nedeljnom izdanju lista “Blic”, od 04. avgusta 2013. godine, u rubrici “S+F=SF” književni kritičar Slobodan Ivkov skrenuo je pažnju čitalaca na novo izdanje antologije srpske fantastike “Tamni vilajet 4”. Tekst u celosti prenosimo ovde:

“Kada se pre oko četvrt veka, preciznije 1989. godine, pojavila prva antologija ‘Tamni vilajet’, imala je podnaslov izbor jugoslovenskog SF-a. Nije čak imala ni redni broj. I danas isti priređivač nesporno je smatrao kako je to tek jednokratni, autorski osenčen presek domaće naučnofantastične priče. Dobar prijem kod kritike i stručne javnosti, kao i odlična prodaja, doveli su ne samo do drugog izdanja, nego i 1992. do drugog toma. Podnaslov je ostao isti. Naredne 1993. izašla je već treća knjiga. Podnaslov jeste promenjen, ali ne onako kako bi se očekivalo, s obzirom na to da Jugoslavija u prethodnom obliku više nije postojala. Možda računajući na uvek zahvalno ex-Yu tržište, a u želji da prevaziđe neprijatnu žanrovsku SF etiketu, priređivač-izdavač je stavio podnaslov Izbor jugoslovenske fantastike. Potom je usledila duga pauza od četiri godine. Ne želimo da verujemo kako bivša braća nisu bila dovoljno jugonostalgična, već samo manje solventna. I podnaslov, sada veći od naziva antologije, neminovno je stoga postao prkosno ‘znakovit’: Izbor srpske fantastike. Danas, 16 godina kasnije, doživeli smo njeno drugo, nešto dopunjeno/izmenjeno izdanje: 18 istaknutih autora i isto toliko neobičnih priča. Kako god okrenemo, ovo je odista verna slika srpske SF scene!” piše Slobodan Ivkov.

Prvi put “Tamni vilajet 4” je objavljen 1996. godine, ali je 2011. doživeo novo, izmenjeno izdanje. Za razliku od prvog izdanja, u drugom su trojica autora Zoran Jakšić, Daniel Reljić i Ivan Nešić predstavljena novim pričama.