U Blicu objavljena kritika romana “Malteški šišmiš”

Ljubomir Damnjanović: Malteški šišmišSa zakašnjenjem smo saznali da je u dnevnom listu Blic od 25. oktobra 2009. godine, u nedeljnom književnom dodatku, objavljena kritika romana “Malteški šišmiš” Ljubomira Damnjanovića. Sada ispravljamo propust i u celosti prenosimo kritiku, koju je dao poznati novosadski književnik i kritičar Đorđe Pisarev:

MALTEŠKI ŠIŠMIŠ, Ljubomir Damnjanović 

OVO JE KNJIGA: specifičnog žanrovskog obeležja – “burleskna epska fantazija”? Kako su glavni junaci vampiri, trebalo bi da bude horor, ali sa mnoštvom junaka različitih fantazijskih osobina – vukodlaci, ale, matriks-agenti, demoni i ostali – i apsolutnim šaljivim senzibilitetom, nikako ne može biti (samo) horor, baš kao što to nikad nije bila ni antologijska komedija “Bal vampira” koju je pre više decenija snimio Roman Polanski.

ŠTA JE PROBLEM OVE KNJIGE? Život i priključenija vampirske srpske familije Sarić: šta sanjaju i šta im se događa? Bogami, reklo bi se, ni večni život nije lako održati – te “hrana” (dakle, krv živih), te neprijatelji lokalnog i globalnog nivoa… Pripovest počinje na tragovima fenomena vampirizma na selu, sa problemima tipa “familija i kako je preživeti”, a završava u burnom krešendu na svetskoj sceni, u Istanbulu, gde se zaplet stvara oko potrage za vampirskim “svetim gralom”, statuom malteškog šišmiša, koja će kompjuterizovanim vampirima omogućiti relativno normalan život i opstanak.

 PRVA REČENICA GLASI: “Dobro sam proverio kako je vezan.”

POSLEDNJA REČENICA GLASI: “No šta nam je, tu nam je.”

KADA BI OVA KNJIGA IMALA UKUS: bio bi to strastveni, prijatan ukus semenki od bundeva i kokica koje nesvesno grickamo-jedemo u tami bioskopske dvorane dok nam svu pažnju drži odličan film.

PRONAĐITE SLIČNE KNJIGE. S jedne strane knjige majstora proze o vampirima, kakav je naš savremenik Goran Skrobonja, s druge majstori za “širi” kontekst – od bogova, preko mitoloških stvorenja, do novih tehno-frik-junaka i alternativnih svetova, kakav je Nil Gejmen.

PREPORUKA ZA ČITANJE. Rano preminuli Ljubomir Damnjanović (1959-1999) je sa začuđujućom, impresivnom lakoćom napisao veselo delo koje, krećući se između komedije, horora i naučne fantastike, beskrajno zabavlja čitaoca.

Đorđe Pisarev