Ubiq #13

Trinaesti broj časopisa “Ubiq” uprkos teškoćama

Ubiq #13Iz štampe izlazi trinaesti broj zagrebačkog časopisa specijalizovanog za fantastičnu književnost “Ubiq”. Ali, to se dešava u čudnim i krajnje neredovnim prilikama. Izdavačka kuća “Mentor” pod čijim okriljem časopis izlazi od 2007. godine, ovih dana prestaje sa radom, a urednički tim je ostao bez dva člana redakcije, profesora Zorana Kravara i Borisa Švela. Ipak, ove neprilike ne znače da će “trinaestica” biti poslednji broj. Jedan od pokretača i glavnih urednika časopisa, Aleksandar Žiljak, za sajt “Art-Anima” govori o novonastalim okolnostima i mogućnostima da “Ubiq”, uprkos velikim problemima, nastavi da živi:

“U ovom trenutku, planiramo nastaviti s ‘Ubiq’-om kod novog izdavača, pri čemu još ništa nije sigurno dogovoreno. Nadam se da će se novi izdavač definirati na vrijeme da se traži potpora od Ministarstva kulture Republike Hrvatske za 2014, jer bi u suprotnom mogla nastati pauza u izlaženju. Kako sada stvari stoje, interesa ima, a vjerojatno će se stvari definirati u drugoj polovini novembra”, kaže Aleksandar Žiljak.

“Ubiq” je časopis specifičan po tome što se fantastičnom književnošću i umetnošću bavi na akademskom nivou. U njemu se objavljuju prozna dela u formi novela – koje su zbog obima uglavnom u nemilosti izdavača – ali i teorijski radovi koji na kvalitetan način proučavaju žanr. Časopis izlazi dva puta godišnje – u maju i novembru. Na “Eurokonu” 2011. je od “Evropskog društva za naučnu fantastiku” dobio nagradu za najbolji časopis te vrste na Starom kontinentu.

Trinaesti broj “Ubiq”-a, pored novela i teorijskih tekstova, donosi i dva bloka posvećena preminulim članovima uredništva.

Sadržaj:

Novele
Antonija Mežnarić: Djevojka, žena i jedan izgubljeni leš
Marko Fančović: Ljubav i Smrt
Darko Macan i Tatjana Jambrišak: Marijana
Vladimira Becić: Pas tragač
Igor Rendić: Ljuska
Iva Šakić Ristić: Pravilan raspored
Dajana Šalinović: Sloboda se skrivala u njezinim uvojcima kose
David Kelečić: Dječak i Mora
Marko Marciuš: Kalifova šahovska ploča

In memoriam: Boris Švel
Boris Švel: Leonardova podvala (s Branimirom Stipčevićem) * Jedan dan u životu socijalnog radnika * Smrtonosna zraka svjetla * Razgovor u birtiji * Mi te … * Nevjerojatne pustolovine baruna Trenka * Razvod * Prinosi izučavanju korespondencije Julesa Vernea i Pierrea-Julesa Hetzela (neuređeni) * Hrustavci na vjetru * Crna latimerija

In memoriam: Zoran Kravar
Ante Jerić: Znanstvena ekskurzija u nepoznate svjetove
Zoran Kravar: Odnos autoriteta i posluha u visokoj fantastici

Kritička praksa
Silvestar Mileta: O vazda mladim svjetovima: uz knjige o fantasyju Zorana Kravara, Petre Mrduljaš Doležal i Darka Suvina