III Festival fantastične književnosti Art-Anima

U nedelju počinje III Festival fantastične književnosti

III Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ održaće se u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda od 29. maja do 01. juna 2016. godine.

U nedelju 29. maja u 18 časova, Festival otvara promocija distopijskog romana za mlade „NameštaljkaMalkolma Rouza. O knjizi će govoriti prevodilac Petar Kapuran, urednica izdavačke kuće „Odiseja“ Marija Vukosavljević i urednik bloga „Knjigoskop“ Aleksandar Gubaš.

Od 19 časova mr Nataša Tučev će održati predavanje o „Beovulfu“ kao inspiraciji Tolkinovog stvaralaštva. U predavanju će biti reči o brojnim paralelama između „Beovulfa“ i Tolkinovih romana – počev od Bilbovog susreta sa zmajem, preko socijalnih karakteristika ratničkog staleža u kraljevinama Rohan i Gondor, i zaključno sa neobičnim motivom vraćanja zlata u zemlju, kojim se zaokružuje narativ i u „Beovulfu“ i u „Gospodaru prstenova“.

Od 20 časova Goran Skrobonja, Aleksandar Šurbatović i Irena Dajić vodiće razgovor o delima „Klanica 5“ i „Svračje noge“ velikana novije američke književnosti Kurta Vonegata.

A program prvog dana Festivala završiće se predstavljanjem nove izdavačke kuće „Strahor“ i njenim prvim naslovom – romanom epske fantastike „Kosingas: Kroz oganj i vodu“ Aleksandra Tešića. Razgovor sa Tešićem vodiće Đorđe Bajić, a početak promocije zakazan je za 21 čas.

Ulaz na sva dešavanja je slobodan.

III Festival fantastične književnosti „Art-Anima“, organizuje sajt Art-Anima.com, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, izdavačkom kućom „Čarobna knjiga“, Udruženjem građana „Punkt.rs“ i časopisom studenata dramaturgije „Armaturgija“.