”Tolkindan” 10. juna u Kulturnom centru Rex

Tradicionalni Tolkinfest Udruženja Valinor od ove godine bogatiji je za još jednog člana porodice – jednodnevni Tolkindan, koji će biti posvećen kako čuvenom engleskom piscu, tako i, u tom trenutku, najaktuelnijim dešavanjima iz oblasti fantastike.

Prvi u nizu takvih tematskih mini-festivala biće održan 10. juna u Kulturnom centru Rex (Jevrejska 16) i biće posvećen dugoiščekivanom filmu „Warcraft“, kao i sličnostima i razlikama između sveta koji je on iznedrio i onog nastalog u glavi Dž. R. R. Tolkina. Mada zamišljen kao „beba“ Tolkinfesta, Tolkindan će obilovati sadržajima kao da je „veliki“.

Osim tribine koja će odgovoriti na pitanja o Azerotu i Srednjoj Zemlji, kao i tribine o kospleju, posetioci će moći da uživaju u dečjim recitalima, različitim plesovima (irskim, klasičnim, vilovnjačkim), koncertu na harfi…  Biće organizovana takmičenja za najbolje kostime, kao i kviz „Horda protiv Alijanse“.

Posebnu poslasticu predstavljaće predavanje o slovenskoj mitologiji pisca Nenada Gajića, kao i proglašenje najboljih radova sa dečjeg likovnog konkursa na temu fantastične i bajkovite književnosti i filma, u izboru žirija koji čine Dobrosav Bob Živković, Katarina Gaj, Selena Danilović, Stevan Aleksić i Branislav Cimeša.

Mali posetioci moći će da učestvuju u radionicama crtanja i pravljena nakita, a na izložbi ručnih radova svako će moći da pronađe neku sitnicu za sebe ili dragu osobu.

Vrata KC Rex otvaraju se u 15 časova, a program traje do 21. Ulaznice koštaju 200 dinara, dok je ulaz za decu do sedam godina besplatan.