Gvendolin Vilou Vilson

“Svetska nagrada za fantastiku” Amerikanki G. Vilou Vilson

Gvendolin Vilou VilsonOvogodišnju “Svetsku nagradu za fantastiku” u kategoriji najboljeg romana, osvojila je američka autorka Gvendolin Vilou Vilson, za ostvarenje “Alif the Unseen”.

Reč je o romanu koji se oslanja na islamsku teologiju, ali istovremeno i programerstvo i kompjuterski kriminal, Pulmanova “Mračna tkanja”, špijunske trilere, događaje iz “arapskog proleća” i urbanu fantastiku.

Alif je musliman, polu Egipćanin, polu Indijac. Živi u Egiptu, u neimenovanom gradu. Svoje izvrsne hakerske sposobnosti prodaje raznovrsnoj klijenteli – komunistima, disidentima, fundamentalistima i svima drugima kojima treba zaštita od strogih državnih cenzorskih mera. On svoje umeće dovodi do savršenstva, što mu omogućava čak i da nepogrešivo otkrije autora bilo kog teksta.

Ipak, njegov svet se okreće naglavačke kada dođe do spisa “Alf Jeom” kojeg je, navodno, diktirao zarobljeni demon persijskom mistiku stotinama godina ranije. Za ovaj tajanstveni spis je zainteresovana i država, jer se veruje da upravo on sadrži tajnu za stvaranje kvantnog superkompjutera. Kada otkrije da iza spisa zaista stoje džinovi – nevidljiva stvorenja iz islamskog verovanja koja imaju slobodu volje da čine kako dobra dela, tako i ona pogrešna – Alif upada u vrtoglavu avanturu kojom ne dovodi samo svoj život u opasnost, već i živote prijatelja, porodice, pa čak i opstanak cele države.

Gvendolin Vilou Vilson (31) poznata je pre svega po scenarijima za “Marvelova” i “Vertigova” strip izdanja. Živi na relaciji između Egipta, odakle je njen suprug, i Sjedinjenih Država. Studirala je istoriju s posebnim osvrtom na Bliski istok. Nakon studija, u Kairu počinje da radi kao novinar. Njeni članci o modernoj religiji i Bliskom istoku objavljivani su u mnogim značajnim novinama i magazinima, kao što su “Atlantik Montli”, “Njujork Tajms” i “Kanada Nešnal Post”. “Alif the Unseen” (2012) je njen prvi roman.