Milan Mladenović

Milan Mladenović: “Naučna fantastika može da sagradi novi svet”

Milan MladenovićLegendarni muzičar i frontmen grupe EKV, Milan Mladenović, preminuo je na današnji dan pre devetnaest godina, nakon tri meseca borbe sa rakom pankreasa. Čovek koji je ostavio neizbrisiv trag na domaćoj rok sceni, i koji je ostao upamćen kao veliki humanista i borac za pravdu, preminuo je u 36. godini života, u jednoj novobeogradskoj višespratnici sa verom u bolju budućnost.

Malo je poznato da je Milan Mladenović bio iskreni ljubitelj naučne fantastike. U jednom intervjuu iz 1993. godine otkrio je da mu je najdraža knjiga “Leva ruka tame” Ursule Legvin, a o razlogu zašto voli žanr naučne fantastike, tada je rekao: “Zbog toga što naučna fantastika može da sagradi jedan potpuno novi svet, koji ne postoji, koji je vrlo daleko, znači da nas ubaci u nešto što može da nas izbaci iz kolotečine i otvori nam neke nove vidike, puteve, u kojima možemo da uživamo baš zbog toga što su neobični, baš zbog toga što su tako daleko.”

Milan Mladenović je rođen 1958. godine u Zagrebu, rastao je u Sarajevu, a od svoje 12. godine živeo je u Beogradu. Svirao je u grupama “Šarlo Akrobata”, “Katarina II” i “Ekatarina Velika”. Početkom ratova na tlu bivše Jugoslavije, zajedno sa beogradskim rok muzičarima iz grupa “Partibrejkers” i “Električni orgazam” formira antiratni muzički projekat “Rimtutituki”. U avgustu 1994. godine, nakon koncerta u Budvi, zbog lošeg zdravstvenog stanja biva prebačen u bolnicu. Tri meseca kasnije podleže teškoj bolesti, a njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su na Novom groblju u Beogradu.