Drakula - Fernando Fernandez

Stripsko remek-delo DRAKULA Fernanda Fernandeza

Izdavačka kuća Stalker objavila je grafičku novelu Drakula – najpriznatiji rad nagrađivanog španskog strip-autora i slikara Fernanda Fernandeza, jednog od ključnih stvaralaca koji su tokom 80-ih godina prošlog veka raskidali sa tradicionalnim konceptom stripa, otvarajući nove teme i nove umetničke horizonte, kakvi do tada nisu viđeni.

Ova adaptacija klasičnog romana Brema Stokera – i sama pravo umetničko delo, čiji su kadrovi rađeni tehnikom ulje na platnu – prvobitno je u delovima objavljivana tokom 1982. i 1983. godine u španskoj verziji časopisa Creepy, da bi 1984. bila publikovana u Sjedinjenim Državama kao objedinjeno tvrdokoričeno izdanje. Uslediće brojna izdanja širom Evrope, a strip će se pojaviti i na stranama kultnog magazina Heavy Metal.

Stokerov gotski roman o plemiću vampiru već više od jednog veka jedan je od najinspirativnijih književnih predložaka za autore koji deluju na poljima drugih umetnosti. U oblasti stripa Drakula takođe iznova doživljava nove interpretacije, ali nijedna nije tako znalački transponovana na jezik devete umetnosti kao što je delo Fernanda Fernandeza.

Slikarske tehnike koje je koristio, kadriranje i filmska dinamika, te paleta boja koja potcrtava atmosferu transilvanijske strave svrstavaju ovo delo u jedno od najuspelijih čitanja Stokerovog klasika i nesumnjivo stripsko remek-delo.

Stalkerovo izdanje grafičke novele Drakula urađeno je u tvrdom povezu i sadrži 96 strana u boji. Tekst je prevela Ivana Nikolić, upis je uradio Savo Katalina, dok je dizajn delo čuvenog ilustratora Ivice Stevanovića.

Redovna cena izdanja je 2.950 dinara, promotivna cena na sajtu izdavača (do 25. novembra 2023) je 2.250 dinara, dok će tokom Beogradskog sajma knjiga, „Drakula“ biti u ponudi po ceni od 2.000 dinara.

Sajamski štand Stalkera nalazi se u Hali 4.

 

Drakula - Fernando Fernandez
DRAKULA – remek-delo Fernanda Fernandeza