Ivica Stevanović

Izložba ilustracija Ivice Stevanovića – u Galeriji RTS-a

U Galeriji RTS u četvrtak 14. novembra u 19 časova održaće se otvaranje izložbe autora Ivice Stevanovića u okviru ovogodišnjeg 50. Zlatnog pera Beograda (ULUPUDS).

Naziv izložbe „Spodobe i leševi, veštice i vampiri“ oslikava bogat i zanimljiv ilustratorski opus autora. Na njegovim radovima, kao u mimohodu promiče karneval iščašenih bića-kreatura, bolje rečeno monstruma, oblikovanih autorovom nepresušnom maštom i bravuroznim crtežom, gradeći jedan čudan svet gde spodobe, zmajevi, leševi i ko još zna kakve aveti i demoni nisu zli, već su više kao nevaljalo dete koje beži od noćne more realnosti.

Horor efekat provejava ilustracijama Ivice Stefanovića, kao deo jednog modernog eksperimenta, u okviru nedovoljno zastupljenog žanra u našoj umetnosti, grafičkog romana (ili pripovesti), čija su neka od osnovnih obeležja, strašno, mračno i kriminalno, upravo bliski sa modernim izrazom stripa.

Alternativna estetika autorovih ilustracija, iščašenih demonskih bića isplaženih jezika, izbuljenih od straha očiju, deformisanih likova kao u krivom ogledalu, skeleta, životinja koje vas čudno, urokljivo gledaju, aveti, zmajevi, đavoli, veštice, vampiri i ko zna još kakvi monstrumi, dovedena je do te tačke da ne izaziva strah kod posmatrača, već osećaj, neke poznate, davno u prostorima sećanja na detinjstvo prevaziđene noćne more uklopljene u svakodnevicu.

Međunarodno prepoznavanje i afirmaciju doživljava kada njegove ilustracije objavljuju u projektima američkih izdavača: ilustracije objavljene u knjizi Steampunk Reloaded, Tachyon, 2010,  antologiji The Thackery T. Lambshead Cabinet of Curiosities, Harper Collins 2011, Wonderbook, Abrams 2013. kao  i u knjizi Vampire Junction, Centipede Press, 2019.

Zmajevi se izdvajaju kao trajna inspiracija autora i zauzimaju posebno mesto, kako u srpskoj mitologiji tako i u opusu Ivice Stefanovića. Ilustracije u knjizi Iščezli iz edicije „Srpska mitologija“, Orfelin, Novi Sad, 2019, determinišu u najboljem svetlu, kako autorov stil tako i njegovo shvatanje ilustracije, u kome na prvi pogled dominira minuciozan crtež, izveden do najsitnijih detalja, inspirisan srednjevekovnim gravurama i otiscima, kao i renesansnim grafikama Albrehta Direra. Istovremeno nas, svojom ekspresijom, autor uvodi u sopstveno viđenje, tog mitskog bića, u svoj imaginativni svet, definisan demonologijom kao ličnom estetikom, spajajući ih u svoj originalni likovni jezik.

Što se duže posmatraju demoni i monstruozne spodobe autorovog ilustratorskog imaginarijuma, nekako nam postaju bliske, prepoznatljive i skoro ljubazne, tako zarobljene u njihovom okruženju.

Iščašeni likovi koji nas posmatraju sa njegovih ilustracija, izazivaju potrebu, da im se uvek iznova vraćate u želji da još jedanput uplovite u taj demonski svet i da istražujete njegov narativ.

Ivica Stevanović rođen je u Nišu 1977, a diplomirao je 2000. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je i magistrirao 2004. na ilustrativno-imaginarnoj enciklopediji likovnih demona – Leksikon likovnih legija (demonologija kao alternativna estetika). Od 2000-te radi na novosadskoj Akademiji umetnosti. Redovni je profesor i trenutno predaje Dizajn knjige, Ilustraciju i predmet Strip.

Pored nekoliko hiljada ilustracija u udžbenicima i slikovnicama, izdvajaju se: Bukvar (ZUNS, 2003), Carevo novo odelo (Kreativni centar, 2005), Daj mi krila jedan krug (Kreativni centar, 2006), Jezik, jezik e pa šta je… (Kreativni centar, 2008), Meteorologija (Kreativni centar, 2009)… U nekoliko prethodnih godina, Ivica Stevanović intenzivnije sarađuje sa američkim izdavačima, ilustrujući uglavnom dečje knjige: The Royal Treasure Measure (Millbrook Press, 2012), Where’s My Tushy? (Carolrhoda Books, 2014), i Gross Gods Stone (Arch Books, 2019).

Opus Ivice Stevanovića determinišu grafički romani, kao specifičnog autora, njegove ilustracije počinju da objavljuju u svojim projektima američki izdavači. Najznačajnije grafičko delo Ivice Stevanovića Ljubazni leševi zvanično je predstavljeno američkoj publici 2016, kao Kindly Corpses, u izdanju kanadskog izdavača Chizine Publications.

Dobitnik je više priznanja i nagrada iz oblasti dizajna, ilustracije, karikature i stripa.

Ivica Stevanović
Ivica Stevanović

Izvor: RTS