Srđan Tunić

SRĐAN TUNIĆ

Srđan Tunić

Srđan Tunić (1984) istoričar umetnosti i kustos iz Beograda. 

Jedan je od pokretača projekata Kustosiranje / About and Around Curating, Trans-Cultural Dialogues i STAW BLGRD – Street Art Walks Belgrade. U svom istraživačkom radu najviše se bavi savremenom umetnošću i kustoskim praksama, naučnom fantastikom i stripom, uličnom umetnošću i grafitima, afričkom umetnošću i organizacijom nezavisnih umetničkih inicijativa. Povremeno pušta muziku kao DJ the Star-Child i pravi rukotvorine pod nazivom Starchild’s Crafts.

U domenu naučne fantastike, pisao je o stvaralaštvu Alekse Gajića i Enkija Bilala (Science Fiction Belgrade: Imagining different realities in the works of Enki Bilal and Aleksa Gajić) i predstavljao rad Hajaoa Mijazakija (Hajao Mijazaki: konstruktor svetova – budućih i prošlih i Naušika iz Doline vetra: Mijazakijeva ekološka postapokaliptična distopija). 

Od 2018. je član uredništva Not Afraid of the Ruins, veb portala Uneven Earth, usmerenog na društvenu kritiku, ekologiju i spekulativnu fikciju, kao i temata Local Science Fictions (2019-2020). Na istom portalu je objavljena i njegova kratka priča Belgrade Cooperative building – the center and mirror of city visions.

Vodi blog od 2007. Više informacija o njegovim publikacijama je dostupno na Academia.edu i Goodreads, kao i na sajtu:https://srdjantunic.wordpress.com