Amarkord - Zoran Živković

Na sajtu RTS-a snimak Živkovićevog čitanja romana ”Amarkord”

Radio Beograd 3 je od 05. do 16. februara 2018. svake večeri oko ponoći emitovao čitanje mozaik romana Amarkord Zorana Živkovića, u autorovoj interpretaciji. Čitanje je obuhvatilo deset desetominutnih nastavaka emitovanih u okviru ciklusa „Trajni snimak“.

Za one koji su imali želju, ali nisu bili u prilici da isprate ovaj serijal, ili koji su propustili neki od nastavaka, na sajtu RTS-a su nedavno postavljeni snimci svih deset epizoda objedinjenih u dva mp3 fajla: Amarkord (1-5) i Amarkord (6-10).

Roman Amarkord objavljen je 2007. godine u izdanju Lagune. Knjiga je prevedena na više jezika i doživela izdanja u Sjedinjenim Državama, Engleskoj, Kanadi, Japanu, Poljskoj, Sloveniji…

Sećanje kao najosobenije i najprisnije čovekovo svojstvo glavni je junak Živkovićevog Amarkorda. Poglavlja ovog proznog dela naslovljena su prema velikim delima svetske književnosti („Zločin i kazna“, „Mrtve duše“, „Čarobni breg“, „Jadnici“…) Pisac nam predstavlja deset prizora oneobičenih pamćenja koja dovode junake u čudnovate, paradoksalne i često bezizlazne situacije.