Skerletna smrt - Džek London

Novi prevod romana SKERLETNA SMRT Džeka Londona

U izdanju mlade izdavačke kuće Mastilo objavljen je klasični roman Skerletna smrt Džeka Londona, u prevodu Koste Vasilića. Radnja romana smeštena je u 2017. godini i opisuje svet razoren pandemijom smrtonosnog virusa.

Džek London (1876-1916) novinar i izraziti socijalista jedan je od najpoznatijih i najčitanijih američkih pisaca 20. veka. Njegova najpoznatija dela su Beli očnjak, Zov prirode i Martin Idn.

Tokom svog kratkog života, London se bavio mnoštvom različitih zanimanja, doživeo je brojne avanture na egzotičnim mestima i tokom poslednjih 16 godina života, napisao preko 50 knjiga kojima je sa čitaocima podelio svoje bogato životno iskustvo.

Njegov opus uglavnom su činila dela realističke proze, ali iza sebe je ostavio i vredna ostvarenja spekulativne fikcije, poput romana Gvozdena peta i Skerletna smrt. Potonje delo je i najpoznatije delo fantastike Džeka Londona.

Skerletna smrt, vizionarski roman napisan 1912. godine, opisuje propast civilizacije usled pojave smrtonosne zarazne bolesti. Pripovedač je nekadašnji profesor književnosti, jedini preživeli posle pandemije koja je 2013. godine zahvatila svet i pokazala surovu stranu ljudske prirode.

„Verovatno da se i na drugim kontinentima neko spasio, ali mi o njima ništa ne znamo i još dugo nećemo znati. Veliki svet, kakav sam ja znao u detinjstvu, sa svim svojim saobraćajnim vezama nepovratno je nestao. Ja sam jedini čovek koji još živi a koji je postojao i pre kuge. Mi, koji smo bili gospodari celog života na planeti, sada provodimo dane u divljačkom životu kraj morske obale.“

Džek London, Skerletna smrt

U trenutku u kome je nastala, Skerletna smrt je predstavljala distopiju, ali samo šest godina kasnije svet se suočio sa Španskom groznicom, najvećom epidemijom gripa koja je odnela oko 50 miliona života (pet puta više nego Prvi svetski rat).

I u današnjem trenutku, ovaj roman Džeka Londona predstavlja ovaploćenje sumornih predviđanja i upozorenja ne samo na biološke opasnosti, koje nam prete od smrtonosnih virusa i raznih drugih pošasti, već i na opasnosti u koje čovečanstvo svojom pohlepom i nezajažljivošću samo sebe neprestano gura.

Roman Skerletna smrt sadrži 100 strana i može se naručiti direktno od izdavača po ceni od 540 dinara. Izdanje je dostupno u knjižarskim lancima Vulkani i Delfi, kao i bolje snabdevenim knjižarama.

Džek London - Skerletna smrt
Džek London – SKERLETNA SMRT