Pavlu Zeliću američka nagrada za priču Veliki Vakcinator

Zeliću američka nagrada ”Voren Vesterberg” za priču VELIKI VAKCINATOR

Pisac Pavle Zelić osvojio je prestižnu nagradu „Voren Vesterberg“ za 2021. godinu (Warren Westerberg Global Health and the Arts Prize), koja se dodeljuje na Univerzitetu Emori u Atlanti, jednom od najboljih u Americi u oblastima zdravstvenih nauka i umetnosti.

Zelić je dobio nagradu za priču „Veliki Vakcinator“ (The Great Vaccinator), koju je u julu 2021. godine objavio na srpskom jeziku u okviru zbirke priča Dum-dum: priče koje će spasti svet.

Nagrada je posvećena vezi između zdravlja i umetnosti na globalnom nivou i za nju mogu da konkurišu dela iz svih umetničkih disciplina, a pored javnog priznanja postoji i novčani deo.

Univerzitet Emori ovom nagradom odaje priznanje članu ili članovima zajednice Emori koji su stvorili inovativno delo koje povezuje globalno zdravlje sa umetnošću, pisanjem, muzikom, filmom/videom ili drugim kreativnim disciplinama. Svrha ove nagrade je da prepozna efikasnu upotrebu umetnosti da inspiriše, pokrene i/ili podrži akciju za rešavanje globalnog zdravstvenog izazova.

Inače, Pavle Zelić boravi godinu dana na Emoriju kao stipendista čuvene stipendije „Hjubert Hamfri“ u okviru Fulbrajtovog programa Stejt departmenta da bi se usavršavao u oblastima javnog zdravlja i komunikacija, posebno u kontekstu pandemija i uticaja životne sredine na zdravlje ljudi.

Povodom dobijanja nagrade, organizovano je i književno veče na engleskom jeziku, pred izuzetno raznovrsnom međunarodnom akademskom publikom iz preko 20 zemalja, na kojem je predstavljen Zelićev rad u sferi literature ali i veze sa zdravstvenim izazovima. Tom prilikom Zelić je čitao engleske prevode svoje tri istaknute priče – „Veliki Vakcinator“ (The Great Vaccinator), „Dum-dum“ i „Sami“ (Solo) i potpisivao objavljenu brošuru sa tri prevedene priče.

Nagrađena Zelićeva priča „Veliki Vakcinator“ je opomena smeštena u sumornu blisku budućnost, novo mračno doba neznanja i poricanja nauke koje bi se još uvek moglo dogoditi ako ne uložimo sav trud u edukaciju i saopštavanje naučnih činjenica.

„Osetio sam da, osim opsežnog rada u javnozdravstvenim komunikacijama i odnosima sa medijima, mogu više da uradim kao umetnik. Dakle, ove dve strasti i profesije sam spojio u ovom delu fikcije za koju se nadam da će naterati čitaoce da razmišljaju i da se takođe malo i zabrinu kuda zaista (možda) ide ovaj naš lepi svet“, izjavio je Zelić.

Ovo je inače prva internacionalna nagrada koju je Pavle Zelić dobio za književni rad i koja ga je inspirisala da još više piše dok je u Sjedinjenim Državama. On je već objavio nekoliko novinskih članaka u Srbiji o iskustvima i utiscima iz Atlante tokom svog školovanja. Njegov sledeći projekat tiče se pisanja priča zasnovanih na studijama na Univerzitetu Emori i raznim inicijativama u koje je uključen.

Pavle Zelić dobitnik nagrade ''Voren Vesterberg'' - (foto: Katie Archibald-Woodward)
Pavle Zelić dobitnik nagrade ”Voren Vesterberg” (foto: Katie Archibald-Woodward)