Utopija i distopija u srpskoj prozi druge polovine dvadesetog veka - Monja Jović

U DKSG-u predstavljanje studije Monje Jović o utopiji i distopiji

U četvrtak 10. februara 2022. godine, s početkom u 19 časova, u Klubu Magistrala Doma kulture Studentski grad biće održana promocija knjige Utopija i distopija u srpskoj prozi druge polovine XX veka Monje Jović.

Pored autorke, o knjizi će govoriti teoretičarka književnosti Tijana Tropin, a moderator će biti urednica književnog programa DKSG-a, Tamara Mitrović.

Studija obrađuje zapostavljeni deo srpske književne baštine, donoseći uzbudljivo istraživanje koje ukazuje da je i naša književnost bila uključena u svetske tokove naučne fantastike. Uvodi nas u neobične, dosad netumačene ili nedovoljno tumačene, svetove pisaca: Đorđa Jovanovića, Vladana Desnice, Eriha Koša, Ivana Ivanjija, Borislava Pekića i Vojislava Despotova.

Njihove raznorodne poetike, stvarane u istorijskom rasponu koji se poklapa s usponom i padom jugoslovenske socijalističke utopije, oblikuju dinamično viđenje ovog subverzivnog žanra i dokazuju da ne postoji oblast naše književnosti bez relevantnih glasova – postoje samo nedovoljno upoznati i tumačeni književni svetovi.

Pored predstavljanja koje će se održati u Klubu Magistrala Doma kulture Studentski grad, zainteresovani će imati prilike da uživo prate prenos na Instagram i Facebook profilu DKSG-a.

Monja Jović (1977, Zagreb), dramska spisateljica i scenaristkinja, urednica u izdavaštvu udžbenika, doktorirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Priredila je dve knjige radova dece s Kosova i Metohije. Scenaristkinja je nagrađivanog filma Isceljenje.

Monja Jović - Utopija i distopija u srpskoj prozi druge polovine 20. veka
Monja Jović – Utopija i distopija u srpskoj prozi druge polovine 20. veka