”Silencio” – domaštana biografija Bobija Fišera

U okviru ugledne edicije „Prva knjiga“ Matice srpske, nedavno je objavljen roman Silencio mladog pisca Vladimira Vujovića.

Roman govori o povratničkom šahovskom meču Bobija Fišera 1992. godine u Jugoslaviji, kada je dvadeset godina nakon osvajanja titule svetskog prvaka u Rejkjaviku, ponovo za protivnika imao Borisa Spaskog. U vremenu itekako glasnih bombi, jedan čovek opsednut tišinom vodi lični rat protiv sopstvene domovine i, čini se ponekad, čitavog sveta.

Rekonstruisana i domaštana biografija kapriciozno genijalnog i genijalno kapricioznog Bobija Fišera dopunjena je fantastičkim suočavanjem protagoniste sa svojim simboličkim tvorcem. Bobijev ulazak u svet šaha ulazak je u svet kombinatorike, u svet mogućih mogućnosti, u svet imaginacije njegovog tvorca koji ga prati sve do trenutka u kom će mu otkriti da on sam nije ništa drugo nego još jedan fiktivni lik.

Vladimir Vujović je rođen 1991. godine u Baru. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2016. godine. Kratke priče objavljivao je u časopisima Povelja i Logos. Na konkursu Vranac 2015, njegova priča „Pilot život“ uvrštena je među dvadeset najboljih. Tokom 2015/16 pohađao je radionicu kreativnog pisanja kod Vladimira Arsenića i Srđana Srdića. Živi u Baru.

Vladimir Vujović
Vladimir Vujović