Sergej Lukjanjenko

Sergej Lukjanenko na Beogradskom sajmu knjiga

Jedan od najpoznatijih ruskih pisaca fantastike Sergej Lujkanenko biće specijalni gost izdavačke kuće „Vulkani“ tokom ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga.

On će tom prilikom promovisati svoj novi roman „Šesta straža“ iz 2014. godine, koji će na srpskom jeziku biti objavljen sredinom oktobra.

Sergej Lukjanenko rođen je 1968. godine u Karatau u Kazahstanu. Fantastiku piše od sredine 80-ih godina XX veka. Autor je desetina romana i kratkih priča iz domena žanra.

Diplomirao je psihologiju 1990. godine u Alma Ati, gde je živeo do 1996. godine. Tokom kratkog perioda, radio je kao psihijatar i bio urednik časopisa posvećenog fantastici „Svety“. Pisanju se u potpunosti okreće 1995. godine, a naredne se seli u Moskvu gde i danas živi.

Na njegovo literarno stvaralaštvo najveći uticaj imali su Robert A. Hajnlajn i Vladislav Krapivin. Prema njegovoj knjizi „Noćna straža“ 2004. godine snimljen je istoimeni ruski blokbaster.

Ogroman uspeh romana „Noćna straža“ u Rusiji i svetu, doprineo je pisanju nastavaka. Trenutno istoimeni serijal čini šest knjiga.

Sergej Lukjanenko - Šesta straža
Sergej Lukjanenko – Šesta straža