Sara Hol

Sari Hol 15.000 funti za priču iz domena fantastike

Sara HolBritanska književnica Sara Hol, autorka nagrađivanog naučno-fantastičnog romana “The Carhullan Army”, osvojila je petnaest hiljada funti vrednu “Nacionalnu nagradu za kratku priču”, koju dodeljuje Radio BBC.

Nagrađeno prozno ostvarenje “Mrs Fox” govori o ženi koja se, na zaprepašćenje i užas svog muža, pretvara u lisicu.

Mirela Frostrup, predsednica žirija BBC-jeve nagrade, istakla je da su od samog početka većanja svi članovi žirija bili zavedeni ovom pričom i da su “poetika, spretnost i originalnost priče ‘Mrs Fox’ Sare Hol, potpuno jedinstveni”.

Četrdesetogodišnja Sara Hol još uvek je nepoznanica domaćim ljubiteljima književnosti, iako je osvojila niz uglednih međunarodnih literarnih nagrada. Za svoj debi roman “Haweswater” iz 2002. godine dobila je književnu nagradu Komonvelta. Drugim romanom “The Electric Michelangelo” iz 2004. godine bila je u užem izboru za “Men Buker” nagradu, dok je svojim trećim romanesknim, distopijskim ostvarenjem, “The Carhullan Army”, osvojila nagrade “Džon Levelin Rajs”, “Džejms Tiptri Junior”, i ušla u uži izbor za nagradu “Artur Č. Klark”.

Njen poslednji roman “How to Paint a Dead Man”, objavljen 2009. godine, našao se u širem izboru za “Men Buker” nagradu, dok je zbirka priča “The Beautiful Indifference” iz 2011. godine ušla u uži izbor ove prestižne književne nagrade i osvojila “Portiko nagradu”.

Nacionalna nagrada za kratku priču Radija BBC, pokrenuta je 2006. godine zbog reafirmacije kratkog proznog formata i dodeljuje se piscima koji žive i stvaraju u Velikoj Britaniji.