Nebesa - Sandra Njuman

NEBESA Sandre Njuman – putovanje kroz alternativnu stvarnost

Izdavačka kuća Booka objavila je roman Nebesa američke spisateljice Sandre Njuman, koji čini spoj istorijske fikcije, putovanja kroz vreme i ljubavne priče.

Iz gotovo idilične 2000. godine bez zagađenja i siromaštva, u kojoj Džordž Buš mlađi nije pobedio na predsedničkim izborima, glavna junakinja se u snovima prenosi u elizabetansku Englesku. Sve što uradi dok sanja, utiče na sadašnjost, koja se postepeno menja nagore. Ona je jedina koja se seća boljeg sveta, dok svi ostali misle da gubi razum.

Dok svoju junakinju seli između prošlosti i sadašnjosti koja se menja pod uticajem njenih postupaka četiri veka ranije i u kojoj nailazi na nerazumevanje okoline, Njuman postavlja pitanje da li je čovečanstvo osuđeno na propast i koliko zaista možemo poznavati neku osobu, čak i ako je volimo. 

Njujork tajms buk rivju za Nebesa piše da su „nalik na kameleona, neobičan i prelep hibrid“ i da je „samouverena proza Njuman u isto vreme senzualna i kontrolisana“, dok Gardijan ističe da „genij Sandre Njuman leži u finom balansiranju vremenskih tokova i svetova tako da sve deluje besprekorno – da ne pominjemo i veoma zabavno“.

Prevod je uradio Miloš Petrik, ljubiteljima fantastike poznat i kao autor brojnih kratkih priča objavljivanih širom regiona, koji o romanu Sandre Njuman kaže:

Nebesa od Sandre Njuman su sve ono što biste mogli očekivati od autorke koja baš zna da piše i koja bi mogla o svemu da piše. Na sreću ljubitelja fantastike, odlučila se da na pitanje koliko jedna osoba može da utiče na tok istorije, odgovori fantazijom o sudbini i alternativnim univerzumima; o sećanju na bolji svet koji je postao nemoguć.“

Sandra Njuman rođena je 1965. u Bostonu. Predavala je književnost na nekoliko američkih univerziteta, a njeni radovi su objavljivani u časopisima Harpers, Granta i drugim publikacijama. Živi i radi u Njujorku. Njen prvi roman Jedino dobro što je iko ikad učinio objavljen je 2002. i nominovan za Gardijanovu nagradu za debitantsku knjigu. Osim romana, napisala je vodič kroz zapadnu književnost Preživeti zapadnu književnost: kako čitati klasike bez straha, i zajedno s mužem Hauardom Mitelmarkom vodič za pisce Kako se ne piše roman. Nebesa su njen četvrti roman.

Nebesa - Sanja Njuman
NEBESA – Sandra Njuman