Slobodan Vladušić - Mi, izbrisani

Roman “Mi, izbrisani” predstavljen u Banjaluci

Slobodan Vladušić - Mi, izbrisaniU Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci, u četvrtak 14. novembra održano je predstavljanje romana “Mi, izbrisani” pisca, kritičara i univerzitetskog profesora Slobodana Vladušića.

Izdavačka kuća “Laguna”, u čijem je izdanju roman objavljen, najavila je ovo ostvarenje kao delo koje donosi “jedinstvenu atmosferu sajber-mistike i američkog film noira, iza koje se naslućuju obrisi postoktobarske Srbije i epohe u kojoj ljude više neće ubijati, već brisati”.

Na banjalučkoj promociji, Vladušić je istakao da potencijalne čitaoce čitaoce njegovog romana očekuje onakva vrsta literature kakva se čita u jednom dahu – neobično i zanimljivo štivo sa elementima krimi-žanra i aktuelnim, savremenim motivima. Ipak, kao ključnu osobinu dela navodi neponovljivu atmosferu koja čitaoce potpuno uvlači u priču.

O romanu je, pored autora, govorio i književnik Berislav Blagojević. On je istakao da Slobodan Vladušić svojim romanom otvara niz suštinskih pitanja koja su bitna koliko za njega kao autora, toliko i za sve nas: ontološko pitanje jezika, pitanje budućnosti, uloge i značaja književnosti, pitanje različitosti i identiteta, pitanje slobode govora i slobode misli, pitanje smisla sećanja i pamćenja, globalno pitanje održivosti jezika i naroda, pitanje tehnokratije, konzumentskog društva, diktature korporacije i profita…

“Mi, izbrisani” nosi epitet sajber romana ne samo zato što se u njemu prelivaju virtuelni i realni svet, već zato što su brojni dodaci više ili manje skriveni na sajtu autora: slobodanvladusic.net. Ali početak i kraj romana nalaze se između korica knjige, odnosno, roman se može čitati i bez dodataka sa interneta.