Roman koji je uzdrmao scenu epske fantastike

Laguna je objavila još jedno delo iz domena epske fantastike. Reč je o debi romanu američkog pisca Patrika Rotfusa “Ime vetra”. Ovaj naslov je po objavljivanju, 2007. godine, doživeo odličan prijem kod kritike, a našao se i na Njujork Tajmsovoj listi najprodavanijih knjiga. Za “Ime vetra” Rotfus je dobio nekoliko književnih nagrada, među kojima i “Quill” za najbolje delo iz domena epske fantastike.

“Ime vetra” svojevrsna je biografija glavnog junaka Kvouta, svestranog čoveka, koji je tragajući za istinom o jednoj legendi i sam postao legenda.

Nakon što pozorišnu trupu njegove porodice masakrira tajanstveni demonoliki entitet, Kvout još u ranoj mladosti postaje prinuđen da se bori sa velikim siromaštvom na gradskim ulicama. Jedini izlaz vidi u odlasku na Univerzitet, koji će mu pružiti znanje o magiji i kontroli elemenata – neophodnim veštinama za ostvarenje bogatstva. Njegova smela i drska borba za ulazak u veliku Školu magije, završava se uspešno i dovodi ga na korak od sna. Na Univerzitetu impresionira neke profesore, ali stvara i smrtne neprijatelje…

Ovaj dinamični roman krcat akcijom, humorom, avanturom ali i užasom, kritika često naziva “Harijem Poterom” za odrasle, a poznati pisac fantastike Tad Vilijams o njemu kaže sledeće:

“’Ime vetra’ je roman koji poseduje sve što čitaoci epske fantastike vole: magiju, misteriju i drevno zlo, ali isto tako, roman je duhovit, zastrašujuć i potpuno verodostojan. Posebnu težinu delu daje ono šta pisac ima da kaže o istini, zajedništvu, o ambicijama i neuspehu, umetnosti, ljubavi i gubitku”.

Autor Patrik Rotfus (38) predaje engleski jezik na Univerzitetu Viskonsin, a za sebe kaže da je večiti student i veliki obožavalac RPG igara.