Roman epske fantastike iz pera četrnaestogodišnjaka

Miloš MihailovićIzdavačka kuća “Alnari” objavila je roman epske fantastike “Zeon” četrnaestogodišnjeg Miloša Mihailovića iz Sombora.

Mladi autor, koji je upravo završio sedmi razred, izjavio je da je knjigu pisao dve godine sa kraćim pauzama. Kako je sam posvedočio, knjiga je nastala pod uticajem pisaca naučne i epske fantastike, gde je posebno istakao da je u većoj meri bio inspirisan velikanom ovog žanra, Tolkinom. Osim Tolkina, na mladog pisca je veliki uticaj imala i Slovenska mitologija, kao i mitovi drugih kultura.

Na nedavno održanoj promociji knjige u Somboru, Miloš je sa velikim samopouzdanjem, nekarakterističnim za svoje godine, govorio o sadržaju knjige, u kojoj je radnja smeštena u fantastičnom svetu isprepletanom elementima drevnog i futurističkog, gde centralno mesto zauzimaju klasične teme borbe između dobra i zla, borba za opstanak jedne kulture i naroda, kao i njegovo ujedinjenje.

Po rečima kritičara Davida Kecmana, Miloš je pisao bez velike manipulacije čitaocem, kroz vraćanje na prethodne događaje. Knjigu karakteriše laka čitljivost i neverovatna maštovitost što je najbolji pokazatelj velikog potencijala ovog mladog pisca.

U izdavačkom planu “Alnarija” već sada se nalazi i naredna Miloševa knjiga, koja će biti svojevrstan nastavak “Zeona”, ali koja će moći da se čita i kao zasebno delo.