Book of the Unnamed Midwife

Razgovor o SF romanu ”Book of the Unnamed Midwife” u DOB-u

U okviru redovnog tribinskog programa Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ u ponedeljak 25. januara u 19 časova, održaće se prvo ovogodišnje izdanje „Fantastične čitaonice“.

Večerašnja „Fantastična čitaonica“ posvećena je SF romanu „Book of the Unnamed Midwife“ Meg Elison. Radnja romana opisuje smrtonosnu pošast, koja desetkuje populaciju i unosi drastičnu neravnotežu među preživelim ženama i muškarcima, učinivši odnos 1:10 nauštrb lepšeg pola.

Pošast pogađa i dalje, ljudi bespomoćno odumiru, a naročito su podložne porodilje i bebe. Seks ima nove i to fatalne posledice. Svet se nasilno raspada ali i prilagođava varirajući tradicionalne rodne i polne uloge.

Roman „Book of the Unnamed Midwife“ ovenčan je prestižnom nagradom „Filip K. Dik“ za 2014. godinu, a takođe je doživeo nominaciju za nagradu „Džejms Tiptri džunior“, posvećenu delima fantastike koja istražuju ulogu polova.

Razgovor o knjizi vodi Bojan Butković. Kao i uvek, „Fantastična čitaonica“ se održava u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, a ulaz je slobodan.