Kim Stanley Robinson - 2312

Razgovor o SF romanu “2312” K.S. Robinsona u Domu omladine

Kim Stanley Robinson - 2312U ponedeljak 17. juna (19h) u maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” organizuje tribinu “Fantastična čitaonica” posvećenu SF romanu “2312” Kima Stenlija Robinsona.  

Roman “2312” objavljen je 2012. godine i odmah zavredio nominacije za najprestižnije nagrade u sferi žanrovske književnosti “Hugo” i “Nebula”. Radnja ovog književnog ostvarenja, smeštena je tri veka u budućnosti. Čovečanstvo je nadraslo prenaseljenu i izmučenu planetu Zemlju i naselilo Sunčev sistem. Složeni odnosi nastaju kako između udaljenih ljudskih naseobina, tako i između samih genetski izmenjenih i tehnologijom poboljšanih stanovnika.

Kim Stenli Robinson je američki pisac takozvane tvrde naučne fantastike. Doktor je književnosti (doktorirao na romanima Filipa K. Dika) i jedan od predavača na čuvenoj Klarionovoj književnoj radionici. Za svoja literarna dela višestruko je nagrađivan najznačajnijim nagradama za književnost iz domena fantastike, kao što su “Hugo”, “Nebula”, “Džon V. Kembel”, “Lokus”, “Svetska nagrada za fantastiku”.

Najpoznatiji je po trilogiji o Marsu, koja govori o razvoju zajednice na teraformiranoj planeti, a osoben je po temeljnim pripremama i dubokoj promisli društvenih posledica tehnoloških dostignuća.