Džordž Orvel

Orvelov roman “1984.” opet u fokusu

Džordž OrvelNakon što je londonski “Gardijan” otkrio da američka tajna služba NSA nadzire ceo internet, prodaja distopijskog klasika Džordža Orvella “1984.” na “Amazonu” je u roku od 24 sata skočila za 6.000% – prenosi B92.net.

Vizionarski aspekt umetnosti oduvek je bio jedno od njenih najsnažnijih oružja, jer nema ništa moćnije nego čitati u knjizi danas ono što prekosutra postaje stvarnost. Međutim, umetnost se ne bavi uvek lepim stranama života i ljudske prirode i društva u kojim živimo, nego se intenzivno zanima i za ono najmračnije i najstrašnije, što potvrđuju brojna književna remek-dela distopijske tematike.

Ovih dana je jedno od njih postalo opet vrlo aktuelno – roman “1984.” britanskog pisca Džordža Orvela, koji opisuje totalitarno društvo budućnosti u kojem su svi građani pod sveobuhvatnom kontrolom države. Nakon što se u medijima otkrilo da američka tajna služba NSA nadzire manje-više celi svet preko interneta, jedna internet stranica je od toga itekako profitirala. “Amazon” je u roku od 24 sata zabeležio porast interesa za Orvellov roman od 6.000%. 

Tako je knjiga “1984.” odjednom skočila na 213. mesto s obzirom na ogroman broj narudžbi.