Frederik Pol i Siril Kornblut - Reklamokratija

Razgovor o knjizi “Reklamokratija” u Domu omladine Beograda

Frederik Pol i Siril Kornblut - ReklamokratijaU okviru redovne tribine Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” u ponedeljak 25. novembra u 19 časova, u Maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, biće održano novo izdanje “Fantastične čitaonice”. Ovog puta govoriće se o kultnoj knjizi “Reklamokratija” Frederika Pola i Sirila Kornbluta. “Čitaonicu” vodi Bojan Butković.

Ovo književno ostvarenje iz 1953. godine uspelo je da naučnu fantastiku podigne iz subliterarnog nivoa, na nivo visoke književnosti. Roman govori o svetu budućnosti u kome reklama dominira društvenom ideologijom i ljudskom psihologijom. U takvom svetu najplaćeniji posao je posao marketing advertajzera. Posebnu dramatiku unosi društvena borba između reklamokrata i potrošača, kao i divlja konkurencija među samim reklamokratama, monopolistima, koji se često međusobno obračunavaju na gangsterski način.

Da bi umrtvila osećanja i ošamutila razum, reklama vrši sveobuhvatan i neprestan napad na sva čula. U službi konkurencije i eksploatacije, ona se upinje da razum baci pod noge slepim nagonima. Ljubav postaje opasna, subverzivna snaga, a baš ona preobraća reklamokratu Kortnija u borca protiv takvog sistema, u trenutku kada se i sam uspinje na vrh tehnokratske hijerarhije. On se pridružuje konzervacionistima, koji su protivnici bezobzirne tehničke civilizacije koja uništava prirodu čoveka i Zemlje.

Kortnijevo preobraćanje označava klimaks romana. Antiklimaks je obeležen kosmičkim pohodom Kortnija, njegove voljene žene Keti i konzervacionista na Veneru, sa ciljem da se na ovoj planeti uredi ljudsko društvo, slobodno od zemaljskog tehnokratskog totalitarizma.

“Reklamokratija” i šezdeset godina nakon objavljivanja nije izgubila na aktuelnosti i provokativnosti, potvrđujući reči brojnih kritičara koji su o ovom delu govorili kao o ostvarenju koje ide ispred svog vremena. Nedavna smrt Frederika Pola ponovo je aktuelizovala interesovanje za “Reklamokratiju”. A novo izdanje za srpsko tržište objavila je izdavačka kuća “Utopija” neposredno pred ovogodišnji Beogradski sajam knjiga.