Klara i Sunce - Kazuo Išiguro

Razgovor o Išigurovom romanu KLARA I SUNE

Novo izdanje „Fantastične čitaonice“ u organizaciji Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, biće posvećeno romanu „Klara i sunce Kazua Išigura. Tribina će se održati u ponedeljak 28. marta od 19 časova na fejsbuk strani, a ubrzo zatim snimak će se naći i na jutjub kanalu Društva „Lazar Komarčić“.

Klara i sunce je prvi roman koji je proslavljeni engleski pisac japanskog porekla objavio nakon što je dobio Nobelovu nagradu za književnost 2017. godine. Radnja je smeštena negde u Americi, u bliskoj ali neodređenoj budućnosti, a za centralnu figuru ima jednog androida.

Klara je VP (veštački prijatelj) – android koji roditelji kupuju svojim tinejdžerima kako bi im obezbedili društvo i podršku. Čak i za jednog androida izuzetno pronicljiva i inteligentna, Klara se hrani sunčevim zracima, a stvarnost, za razliku od ljudi, vizualizuje kroz osnovne geometrijske oblike poput pravougaonika ili kruga.

Klaru za VP-a odabira Džozi, 14-godišnjakinja krhkog zdravlja, koja pati od iste bolesti koja je ubila njenu sestru. Između devojčice i robota razvija se pravo prijateljstvo, ali da li bi Klara trebalo da očekuje mnogo od ljudskih obećanja?

Išiguro je moderni svet prikazao iz perspektive neobičnog naratora kako bi odgonetnuo neka od fundamentalnih egzistencijalnih pitanja koja se provlače kroz čitav njegov opus: suštinu ljudskosti, ljubavi, smrtnosti, odnosa između čoveka i tehnologije.

Klara i Sunce - Kazuo Išiguro
KLARA I SUNCE – Kazuo Išiguro