Rat svetova

RAT SVETOVA kao interaktivna tekstualna video-igra

Klasični naučnofantastični roman o invaziji vanzemaljaca Rat svetova H.Dž. Velsa iz 1898. godine do sada je doživeo nebrojene adaptacije.

Jedna od najpoznatijih svakako je radio-drama u režiji Orsona Velsa, koja je tokom izvođenja 31. oktobra 1938. godine, navodno, izazvala histeriju i paniku širom Sjedinjenih Država.

Radnja romana opisuje katastrofalni sukob ljudi sa Marsovcima, koji na Zemlju stižu vođeni misterioznom i smrtonosnom agendom.

Nedavno je objavljena još jedna umetnička obrada klasičnog dela, ali ovoga puta u obliku interaktivne video igre za android telefone – The War of the Worlds: An Interactive Adaptation.

Reč je o tekstualnoj avanturi u kojoj na mestima grananja pripovednog toka, korisnik bira kako će se priča nastaviti.

„Genijalni roman Rat svetova ispirčan je iz perspektive neimenovanog protagoniste, što nam je omogućilo da u središte radnje stavimo bilo kog igrača i predamo mu kontrole nad igrom“, rekao je Kristofer Vebster, scenarista i jedan od ko-autora projekta. „Budući da smo ljubitelji Velsove knjige, odlučili smo da ostanemo verni duhu originalnog dela koliko god je to bilo moguće. Ovom adaptacijom, ispunili smo san da postanemo delić duge istorije romana.“

Igračima se pruža mogućnost da kontrolišu tok radnje, ali i da dođu do dodatnih informacija o Marsovcima, koje nije bilo moguće pronaći u Velsovom originalnom delu.

Posebnu čar ovoj adaptaciji daju ilustracije brazilskog umetnika, Henrika Alvima Koree, prvi put objavljene 1906. godine u luksuznom izdanju Rata svetova na francuskom jeziku.

Video igra The War of the Worlds: An Interactive Adaptation dostupna je u Google Play prodavnici, i može se preuzeti besplatno.