Nil Gejmen

Nil Gejmen o najstrašnijem liku iz svojih dela

Uoči Noći veštica, Nil Gejmen je za „Gardijan“ govorio o liku iz svojih dela za koga smatra najstrašnijim.

Reč je o Drugoj majci, opakom liku iz njegove novele Koralina, objavljene 2002. godine. Oni koji nisu čitali knjigu, možda su za Koralinu čuli zahvaljujući istoimenom animiranom filmu iz 2009, gde joj je glas pozajmila Dakota Fening, a Drugoj majci Teri Hačer.

Prenosimo Gejmenove odgovore u celosti:

„Napravio sam mnogo užasnih stvari u svojim knjigama. Neko će možda prstom uperiti u dete iz priče ’Click Clack the Rattle Bag’. Ali, za mene, najužasnija je Druga majka iz Koraline. Ona je u potpunosti zastrašujuća“.

„Postoje pojedini strašni likovi koje sam napravio, kao što su gospodin Krup i gospodin Vandemar u Nikodođiji, koji su zastrašujući, ali zabavni. Ursula Monkton u Okeanu na kraju puteljka je jeziva, ali izaziva sažaljenje. Ne postoji osećanje za Drugu majku. Ona je predator i želi Koralinu. Jednostavno se nadamo da će Koralina iz cele priče izaći u jednom komadu.“

„Nisam se uplašio dok sam pisao Koralinu, a mislim da se to nije desilo jer sam voleo da pišem o Drugoj majci. Kao pisac često niste u mogućnosti da pišete o nekome ko je u potpunosti mračan. Bilo mi je potrebno vreme da ubedim ljude da je to knjiga za decu. Bilo mi je rečeno da je prva polovina Koraline doslovno neobjavljiva.

„Prema mom mišljenju, iskonski strahovi su oni koje nosimo iz detinjstva, a pojedini su u potpunosti iracionalni. Koralina mi se navraća u vreme kad sam imao 9 godina, kad sam sedeo u školskoj učionici i razmišljao šta bi se desilo ako bih se vratio kući, a moji roditelji nisu tamo? Da je druga porodica zauzela mesto moje? I šta ako ta porodica liči na moju?

Dopustio sam tom strahu da se proširi na knjigu, stvorivši Drugu majku. Mislim da je to razlog zašto je i ona iskonski zastrašujuća i trajna. Čini mi se da dobija sve više pažnje“, zaključio je Gejmen.

Nil Gejmen – KORALINA

Izvor: Telegraf.rs / Dušan Veselinović