“Grad i grad” u knjižarama!

Čajna Mjevil - GRAD I GRADRoman urbane fantastike “Grad i grad” britanskog pisca Čajne Mjevila, koji je prošle godine pobrao više značajnijih nagrada za žanrovsku književnost, kao što su “Hjugo”, “Nagrada britanskog udruženja za naučnu fantastiku”, “Svetska nagrada za fantastiku”, te nagrade “Artur Č. Klark” i “Lokus”, objavljen je i na srpskom jeziku u izdanju Lagune.

Priča romana prati policijsku istragu povodom ubistva u Beselu, jednom od rubnih evropskih gradova. Stvari počinju da se komplikuju kada, naizgled rutinski slučaj, prerasta u opasnu i krajnje čudnu misteriju, koja svoje krake pruža i na ulice sasvim drugačijeg grada, koji egzistira u istoj fizičkoj ravni u kojoj se nalazi i Besel.

Fantastika Čajne Mjevila odudara od ustaljenih standarda komercijalnih žanrovskih ostvarenja, nudeći visoki umetnički domet. Iako su Mjevilovi literarni uzori H.F. Lavkraft, Mervin Pik i Džin Vulf, ovog pisca mlađe generacije kritika najčešće poredi sa Francom Kafkom.

Čajna Mjevil je rođen 1972. godine u Noriču. Pripada grupi autora koja sebe naziva “Nju vird” a koja teži tome da fentezi žanr odmakne od komercijalnih tolkinovskih klišea. Takođe, aktivan je i u politici, kao pripadnik levice i Socijalističke radničke partije. U tom svojstvu je čak napisao i jednu knjigu o marksizmu i međunarodnom pravu. Predaje kreativno pisanje na Vorvik Univerzitetu, a želja mu je da napiše roman koji bi sadržao elemente svih literarnih žanrova.