Putovanje na Arktur - Dejvid Lindzi

SF klasik ”Putovanje na Arktur” po prvi put na srpskom

Čarobna knjiga je objavila klasično delo fantastike iz 1920. godine Putovanje na Arktur britanskog pisca Dejvida Lindzija. Knjiga donosi pripovest koja kroz prizme epske fantastike, religije, filozofije, metafizike i naučne fantastike preispituje prirodu dobra i zla u egzistencijalističkim okvirima.

Ovo delo je izvršilo veliki uticaj na K. S. Luisa, Tolkina, Mervina Pika i druge pisce fantastike dvadesetog veka, a danas se smatra jednim od najznačajnijih klasika naučne fantastike. Gotovo stotinu godina po objavljivanju, prvi put se pojavljuje na srpskom jeziku i to u prevodu barda domaće fantastike, Žike Bogdanovića.

Posle čudesnog međuzvezdanog putovanja, Maskal, čovek sa Zemlje, budi se sam u pustinji na planeti Tormans, koju prži sunce binarne zvezde Arktur. Dok napreduje ka severu, vođen zvukom bubnja, on se susreće sa svetom koji ne nalikuje nijednom drugom, a i s njegovim žiteljima. Tu se rod osvaja pobedom koja se skupo plaća; tu su pejzaži i osećanja upleteni u kobni ples; tu heroji ginu, ponovo se rađaju i dobijaju nova imena; tu kosmološke zamke Uobličitelja, koji je možda Bog, ometaju Maskala na njegovom neverovatnom putovanju. Na kraju njegovih iskušenja i sve čudnovatije potrage čekaju ga mračna tajna i nezaboravno otkrovenje.

Putovanje na Arktur je u isti mah epsko putovanje po jednom od najneobičnijih tuđinskih svetova u istoriji imaginacije, izuzetno potresan prodor u metafizičko srce univerzuma i šokantno intimna analiza onoga što nas čini ljudima i jedinstvenim bićima.

Dejvid Lindzi (1878–1945) rođen je u škotskoj kalvinističkoj porodici. Iako je dobio univerzitetsku stipendiju, morao je da počne da radi i postao je bankarski službenik. Bio je uspešan u tom poslu, ali se posle vojne službe u Prvom svetskom ratu sa suprugom preselio u Kornvol kako bi postao profesionalni pisac. Napisao je sedam romana od kojih su dva objavljena posthumno. Najpoznatiji je po svom prvencu Putovanje na Arktur.

Dejvid Lindzi - Putovanje na Arktur
Dejvid Lindzi – Putovanje na Arktur