Putovanje na Arktur - Dejvid Lindzi

SF klasik ”Putovanje na Arktur” po prvi put na srpskom

Podelite sadržaj:

Čarobna knjiga je objavila klasično delo fantastike iz 1920. godine Putovanje na Arktur britanskog pisca Dejvida Lindzija. Knjiga donosi pripovest koja kroz prizme epske fantastike, religije, filozofije, metafizike i naučne fantastike preispituje prirodu dobra i zla u egzistencijalističkim okvirima.

Ovo delo je izvršilo veliki uticaj na K. S. Luisa, Tolkina, Mervina Pika i druge pisce fantastike dvadesetog veka, a danas se smatra jednim od najznačajnijih klasika naučne fantastike. Gotovo stotinu godina po objavljivanju, prvi put se pojavljuje na srpskom jeziku i to u prevodu barda domaće fantastike, Žike Bogdanovića.

Posle čudesnog međuzvezdanog putovanja, Maskal, čovek sa Zemlje, budi se sam u pustinji na planeti Tormans, koju prži sunce binarne zvezde Arktur. Dok napreduje ka severu, vođen zvukom bubnja, on se susreće sa svetom koji ne nalikuje nijednom drugom, a i s njegovim žiteljima. Tu se rod osvaja pobedom koja se skupo plaća; tu su pejzaži i osećanja upleteni u kobni ples; tu heroji ginu, ponovo se rađaju i dobijaju nova imena; tu kosmološke zamke Uobličitelja, koji je možda Bog, ometaju Maskala na njegovom neverovatnom putovanju. Na kraju njegovih iskušenja i sve čudnovatije potrage čekaju ga mračna tajna i nezaboravno otkrovenje.

Putovanje na Arktur je u isti mah epsko putovanje po jednom od najneobičnijih tuđinskih svetova u istoriji imaginacije, izuzetno potresan prodor u metafizičko srce univerzuma i šokantno intimna analiza onoga što nas čini ljudima i jedinstvenim bićima.

Dejvid Lindzi (1878–1945) rođen je u škotskoj kalvinističkoj porodici. Iako je dobio univerzitetsku stipendiju, morao je da počne da radi i postao je bankarski službenik. Bio je uspešan u tom poslu, ali se posle vojne službe u Prvom svetskom ratu sa suprugom preselio u Kornvol kako bi postao profesionalni pisac. Napisao je sedam romana od kojih su dva objavljena posthumno. Najpoznatiji je po svom prvencu Putovanje na Arktur.

Dejvid Lindzi - Putovanje na Arktur
Dejvid Lindzi – Putovanje na Arktur