Moćni Tor

Prvih 30 epizoda stripa “Tor” na srpskom

Moćni TorIzdavačka kuća “Čarobna knjiga” je u okviru edicije posvećene devetoj umetnosti “Olovka, tuš i pero” nedavno objavila prvih 30 strip epizoda jednog od najpoznatijih “Marvelovih” junaka, Tora.

Sve epizode su objedinjene između korica jedne knjige (tzv. “essential” izdanja) “Moćni Tor”, koja sadrži gotovo 540 strana. Epizode su u tandemu uradila dvojica velikana strip umetnosti: Džek Kirbi je bio zadužen za crtež, a scenario je potpisao Sten Li.

Dok putuje tokom godišnjeg odmora, dr Donald Blejk odlučuje da proveri priče o sletanju vanzemaljaca negde kraj obala Norveške. Pošto su ga vanzemaljci primetili, Blejk se sklanja u obližnju pećinu gde pronalazi prastari drevni štap. Slučajno udara njime o kamen i odmah se pretvara u mitskog Tora, nordijskog boga groma!

Avanture superjunaka Tora, prvi put su objavljene 1962. godine tokom Srebrne ere stripa u Americi. Ovaj lik je zastupljen u nekoliko serijala, a jedan je od superheroja, koji je od početka prisutan u slavnom serijalu “Osvetnici”.

Prema stripovima o Toru urađeno je više filmova, a “essential” izdanje “Moćni Tor”, pojavilo se na srpskom jeziku u približno isto vreme kada i drugi deo holivudskog blokbastera “Tor: Mračni svet”.