Jutarnja zvezda - Karl Uve Knausgor

JUTARNJA ZVEZDA – mračna fantastika Karla Uvea Knausgora

U izdanju Booke, nedavno je objavljen roman Jutarnja zvezda širom sveta popularnog norveškog pisca Karla Uvea Knausgora. Reč je o mračnom, napetom i uzbudljivom romanu koji kritika opisuje kao kombinaciju stvaralaštva Stivena Kinga, realistične drame i skandinavskog noara, protkanu teološko-filozofskim primesama.

Knausgor se smatra jednim od najvažnijih norveških književnih stvaralaca još od vremena Henrika Ibzena, a njegov opširan i detaljistički način pisanja poredi se sa stilom Marsela Prusta. Ipak, ovaj nagrađivani autor – koji je već svojim prvim romanom Ute av verden iz 1998. godine stekao izuzetno poštovanje čitalaca u vlastitoj zemlji a kasnije i armiju vernih anglofonih čitalaca – otkriva da se Jutarnjom zvezdom po prvi put otisnuo u svet fantastike.

„Uvek sam želeo da u svoje delo unesem natprirodno. Kao dete čitao sam toliko fantastike, a Drakula je i dalje jedna od mojih omiljenih knjiga. Kasnije su na mene uticali magični realisti: Borhes, Markez i Rušdi, ali nisam mogao da pišem kao oni. Posao za mene u Jutarnjoj zvezdi je bio da iskoristim fantastično, ali da priču zadržim na zemlji“, rekao je Knausgor.

Radnja romana odvija se na jugu Norveške, vrelog avgusta, kada se na nebu neočekivano pojavi nova, čudna i bleštava zvezda, veća od svih drugih. Fenomen čije poreklo niko ne ume da objasni, halucinacije, svirepa ubistva i neobjašnjivi događaji u kontrastu su s monotonom svakodnevicom devetoro likova koji pokušavaju da zadrže privid normalnosti – baš kao što svi činimo u uznemirujućim okolnostima.

Fenomen čije poreklo niko ne ume da objasni praćen je biblijskim znamenjima, halucinacijama i sve neobičnijim događajima: stotine kraba preplavljuje put, ljudi za koje se zna da su mrtvi nakratko hodaju među živima, nepoznate životinje grleno se oglašavaju u blizini kuća, čitav metal bend biva brutalno ubijen u satanističkom ritualu – a ipak, za likove u knjizi, svakodnevni život mora da se nastavi. Duhovno izgladneli, zastrašujuće osetljivi, mučno neuspešni, oni pokušavaju da preuzmu kontrolu nad svojim životom, svako na drugačiji način reagujući na pojavu jutarnje zvezde.

Roman Jutarnja zvezda (Morgenstjernen) prvi put je objavljen 2020. godine i predstavlja uvodni deo novog Knausgorovog serijala. Prevod na srpski jezik sa norveškog uradio je Radoš Kosović. Knjiga sadrži 740 strana, mekog je poveza i može da se naruči od izdavača po ceni od 1.694 dinara.

Karl Uve Knausgor (Karl Ove Knausgård) rođen je 1968. u Oslu, a odrastao je na Trumeji i u Kristijansandu. Kao devetnaestogodišnjak pohađa Akademiju za umetničko pisanje u Hordalandu. U Bergenu je studirao istoriju umetnosti i književnost. U periodu 1999–2002 radi kao urednik književnog časopisa Vagant, u kojem, pored ostalog, piše eseje o Prustu i DeLilu. Knausgor je 1998. godine debitovao romanom Ute av verden, postigao veliki uspeh i postao prvi debitant koji je dobio prestižnu nagradu norveške kritike „Kritikerprisen“. Njegov sledeći roman En tid for alt izlazi 2004, i nominovan je za nekoliko nagrada, između ostalih i „IMPAC Dublin Literary Award“.

Šestotomni autobiografski roman Min kamp (Moja borba) izlazi u periodu 2009‒2011, postiže veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu, dobija nekoliko nagrada i nominacija. Zbirku eseja Själens Amerika objavljuje 2013. godine.Tokom 2015. i 2016. godine izlaze četiri knjige eseja, Om høsten, Om vinteren, Om våren, Om sommeren, u formi pisama koje otac piše svojoj ćerki čije rođenje isčekuje.

Jutarnja zvezda - Karl Uve Knausgor
JUTARNJA ZVEZDA – Karl Uve Knausgor