Hobit - Šmaugova pustošenja

Zanimljivosti u vezi snimanja drugog dela “Hobita”

Hobit - Šmaugova pustošenjaU susret svetskoj premijeri drugog dela filmske trilogije “Hobit”, koja će se večeras održati u Los Anđelesu, dnevni list “Blic” donosi spisak “10 neverovatnih činjenica” u vezi snimanja ovog kinematografskog ostvarenja.

Prema navodima lista “Blic”, film već zovu “kockanjem sa milijardom dolara” u kom je između ostalog bilo uposleno 1.200 statista, napravljeno je 752 perike, 263 brade a konačni budžet je 200 miliona evra.

Knjiga “Hobit” je uvod u “Gospodara prstenova” i objavljen je 1937. godine (oko 300 strana). Prodata je u oko 35 miliona kopija širom sveta. Piter Džekson je ovu priču, o avanturama Bilba Baginsa, podelio u tri dela. Treći deo se očekuje decembra naredne godine. Evo deset najzanimljivijih detalja koje bi trebalo da znate o ovom filmu čije je snimanje koštalo 315 miliona funti.

1. Likovi u filmu su dlakaviji od svakog dlakavog bajkera

Skoro za svaki lik u filmu bilo je potrebno da se izradi perika. Vlasuljari su napravili 752 perike. Dlaka od koje su pravljene perike nije sintetička već prirodna – ljudska ili od jaka.

2. Proces šminkanja i oblačenja trajao je pet sati

Oko pet sati je bilo potrebno da se svakom patuljku namesti perika, šminka, protetika i da se obuče. Iako u filmu ima samo 13 patuljaka, to je iziskivalo angažman od 165 ljudi (glumci, dubleri i kepeci…)

3. “Ogromni” patuljci hodaju uz pomoć kaiševa

Britanski glumac Ričard Armitaž, koji igra kralja svih patuljaka, kada je došao na snimanje prvog dela, bio je uplašen da će dobiti otkaz jer je za tu ulogu previsok.

Nije morao da brine, jer je reditlj koristio specijalne efekte da “skupi, smanji” glumce na ekranu. Ali, ono za šta su patiljci svakako morali da prođu obuku je način hodanja. Pri tome im pomažu specijalni kaiševi, pomoću kojih uspevaju da ostanu tako “mali”.

4. Plastik fantastik

Četiri tone silikona je iskorišćeno za facijalnu protetiku, a 860 flašica izopropil alkohola je iskorišćeno za njihovo uklanjanje. Skoro 12.000 proteza je napravljeno za potrebe snimanja drugog dela filma.

5. Jesmo li se mi već sreli? Po pet kaskadera za svakog junaka

Svaki od glavnih likova imao je oko pet kaskadera (dublera) za scene letenja, vožnje, penjanja… Orlando Blum je u ovom delu odigrao neke od epskih vratolomija iako originalno, njegov lik Legolas uopšte i ne postoji u ovom delu knjige.

6. Aaaaaa pauci!

Piter Džekson ima strah od paukova koji je često koristio kako bi svoje filmove učinio jezivijim. U filmu “Povratak kralja” pauk Šeloba je i nastala iz ove njegove fobije.

U drugom delu triologije, Mračna šuma je preplavljena paucima koji bi mogli da budu pradedovi Šelobe i koji se hrane nenajavljenim putnicima koji skrenu sa putanje.

7. Pozovite što više žena

U knjizi nema toliko ženskih likova, ali su za potrebe filma ubačene devojke. Novi likovi su patuljčica Tauriel koja se koristi bodežima, lukom i strelom i neverovatno je brza u bici.

8. Ko je ostao bez ušiju?

Silikonske uši Evanđeline Lili, topile su se tokom snimanja seta. Glumica koju publika poznaje iz serije “Lost” igra vilenjaka. Uši su se topile zbog toga što se ona tokom snimanja znojila.

9. Svetla, kamera…kafa

Više od 140.000 kafa je skuvano na setu, a ta bi cifra mogla da se prikaže i ovako: to je oko 35 000 litara popularnog napitka.

10. Borba sa bučnim avionima

Trilogija je snimana ne nekoliko lokacija na Novom Zelandu. Ukupno je 115 vozača bilo angažovano da preveze ekipu filma na čak 94 seta. Deo posade je sedeo u automobliu i nadgledao obližnji aerodrom. Zadatak im je bio da gledaju kada avion poleće i o tome obaveste ostatak ekipe jer se od buke koju avion tom prilikom pravi ništa na snimku ne bi čulo.