Pronađen scenario radio-dramske adaptacije GOSPODARA PRSTENOVA

Pronađeni Tolkinovi scenariji za radio dramu GOSPODAR PRSTENOVA

Kako javljaju ostrvski mediji, otkriveni su davno izgubljeni scenariji prve radio-dramske adaptacije Tolkinovog Gospodara prstenova koju je sredinom 50-ih godina realizovao Radio BBC.

Smatrano je da su scenariji uništeni, ali zahvaljujući istraživačkom radu profesora sa Oksfordskog univerziteta Stujarta Lija, ispostavilo se da to nije tačno.

Tekstovi po kojima je snimljena jedina profesionalna dramatizacija Gospodara prstenova tokom Tolkinovog života, pronađeni su u arhivama britanske medijske kuće.

Radio-dramsku adaptaciju iz 1955. i 1956. godine potpisao je Terens Tiler, dok je na scenariju radio lično Dž.R.R. Tolkin.

Arhivar Ketrin Mekilvejn tvrdi da Tolkinovi obožavaoci, zahvaljujući ovom otkriću, mogu da posvedoče o načinu na koji je pisac pristupio adaptaciji sopstvenog dela.

„Ne samo da je Tolkin pristao na adaptaciju svoje knjige ubrzo nakon što je objavljena, već je bio voljan da radi sa scenaristima, da skrati tekst i prilagodi balans naracije i dijaloga zahtevima radijskog medija i vremenske ograničenosti“, istakla je Mekinvejl.

Nažalost, budući da Tolkinov serijal tokom 1950-ih godina nije bio popularan kao danas, menadžment BBC-a nije prepoznao važnost adaptacije i nije na korektan način realizovao projekat.

Snimljena su dva serijala od po šest epizoda. Prvi je pokrivao radnju Družine prstena, dok su u drugom bile sažete preostale celine: Dve kule i Povratak kralja. Na Tolkinovo zaprepašćenje, epizode iz drugog serijala skraćene su sa 45 na 30 minuta.

„Ovo pokazuje kako se promenila percepcija Tolkinovih knjiga – sredinom 50-ih godina izostalo je interesovanje za nešto što je sada globalni fenomen, za čiju adaptaciju Amazon sada, navodno, ulaže više od milijardu dolara“, rekao je Stjuart Li. „Ovi scenariji otkrivaju koliko menadžment BBC-a pre 70 godina nije razumeo važnost materijala koje je imao pred sobom“.

Priča o „izgubljenim“ scenarijima prve adaptacije Gospodara prstenova biće detaljno obrađena u novoj knjizi pod naslovom The Great Tales Never End: Essays in Memory of Christopher Tolkien, koja bi u knjižarama trebalo da se pojavi tokom juna 2022. godine.

Dž.R.R. Tolkin
Dž.R.R. Tolkin