Dejan Ognjanović - Zavodnik

Promocija horor romana ”Zavodnik” u Smederevu

Dejan Ognjanović - ZavodnikU sredu 29. oktobra 2014. godine (19h), u smederevskom Centru za kulturu (u Koncertnoj sali), biće održana promocija romana “Zavodnik” Dejana Ognjanovića.

Na književnoj večeri pod nazivom “Tajanstvo i jeza – roman Zavodnik Dejana Ognjanovića”, pored autora, učestvovaće dr Marko Pišev pisac i istraživač na Institutu za etnologiju i antropologiju, i Marko Cvetković urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo.

U nastavku prenosimo tekst najave ovog događaja:

Imenovanjem svog romana “Zavodnik” autor Dejan Ognjanović suočava nas sa toponimom vezanim za zabit koja je poprište začudnih zbivanja, košmarnih doživljaja i zlokobnih prikazanja, ali ime zagonetnog izvora skrivenog u šumi može čuvati i značenja magnetičnosti, sugestivnosti, intrigantnosti, vrebanja koja savršeno odgovaraju karakteru dela.

Locirajući iskustvo strave u ruralni ambijent prožet dahom oronulosti i ruševnosti i evocirajući dodir sa divljom, izvornom Prirodom, Ognjanović nas uvodi u zabrane magijskog odnosa prema svetu i drevnih folklornih verovanja, na takav način da mu nijednog momenta ne izmiče tle originalnog autorskog iskaza.

Atmosfera tajanstva i jeze primarni je gradivni činilac “Zavodnika”. Ona je prisutna u zapuštenom i zabačenom selu, vlada brdima, šumama i pećinama, predstavlja životni elemenat upečatljivo oslikanih likova, čini bilo mrklih noći nastanjenih avetima i pretećim signalima.

Tajanstvo i jeza daju supstancijalnu težinu u delo dosledno spovedenoj Ognjanovićevoj estetskoj i pripovedačkoj nameri i, pored toga što pripadaju jednoj, kako će sam autor ukazati, modernoj verziji priče o duhovima (u širem smislu reči), daju osnovni ton metafizičnoj viziji stvaralačkog poduhvata i tvoračke ličnosti i dramatičnom zovu mogućnosti koja seže sa one strane života, do onostranog.

U priči koja povezuje intelektualca poniklog u urbanoj sredini, neobične blizance, staricu koja brine o njima i sen njihovog pokojnog oca koja sve natkriljuje, dolazi do uvođenja u kritičnu, tenzijom ispunjenu oblast kojom gospodari inicijacijski dodir strave.

Slojevito, višeznačno delo, sa atmosferičnošću “ruralnog gotika” i sa disciplinovanim manevrisanjem kroz fluid neodređenosti, daje bogat materijal za promišljanja o ulozi mistifikacije u umetničkom postupku i o poetici horora.

Posetioci promocije biće u prilici da kupe roman “Zavodnik”. Ulaz je slobodan.

Dr Dejan Ognjanović je objavio roman “Naživo”, zbirke eseja “Faustovski ekran”, “U brdima, horori, srpski film strave”, “Studija strave” i “Poetika horora”. Priređivač je antologije najboljih priča H.F. Lavkrafta “Nekronomikon” i zbornika “Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma” (sa Ivanom Velisavljevićem).