Prognana bića srpske mitologije

Milenko Bodirogić - PROGNANA BIĆA - SRPSKA MITOLOGIJAU ponedeljak, 8. novembra u Art@Art galeriji (SKC, Beograd), otvara se izložba ilustracija iz knjige “Prognana bića”, autora Milenka Bodirogića. Izložba traje do 21. novembra, objavljeno je na sajtu Arte.

Knjiga “Prognana bića – srpska mitologija” je na ovogodišnjem Sajmu knjiga proglašena najboljom knjigom za decu, a dobila je i nagradu ULUPUDS-a za najbolje ilustrovanu knjigu na Sajmu.

U svetu postoji obimna, bogata i lepa literatura koja se bavi mitskim nasleđem raznih naroda…  Kod nas, nažalost, toga nema, mada je naše mitsko, a osobito demonološko nasleđe među  najbogatijima u svetu, a ponešto iz tog nasleđa je od XVIII veka naovamo određivalo tokove  svetske   fantastike. Pet likovnih umetnika (Ivica Stevanović, Miloš Vujanović,  Petar Meseldžija, Dragan Bibin i Vanja Todorić) radili su više od godinu dana  na drugom tomu Srpske mitologije – Prognana bića. Na različite načine i u različitim  tehnikama (crtež, akvarel, ulje, jajčana tempera…) uspeli su da, na osnovu tekstova  Milenka Bodirogića, vizualizuju mitska bića srpskih predanja i tako načine neku  vrstu njihove etnološke rekonstrukcije. Otrgnuti od zaborava izronili su likovi  karakondžula, talasona, omaja, lesnika, rusalki, todoraca, nekrštenaca, zduhača  i mnogih drugih demonskih bića u svoj svojoj začudnoj onostranoj lepoti, koja  se vekovima opirala  dogmatskom blaćenju, a potom i racionalističkoj, proračunatoj ironizaciji. Prognana bića su paradigma ugroženog sveta, sveta koji nestaje (kao što to mogu biti i životinje, biljke, drveće, predeli, vode, malobrojne ljudske zajednice…), sveta kome je naneto zlo.