Preminuo Rej Bredberi

Rej BredberiRej Bredberi, jedan od najvećih pisaca naučne fantastike, preminuo je u 92. godini u Kaliforniji, saopštila je njegova izdavačka kuća “Harper Kolins”.

U saopštenju se navodi da je Bredberi “nakon duge i teške bolesti preminuo u svom domu u Južnoj Kaliforniji u utorak uveče”.

Bredberi je napisao skoro 600 kratkih priča i 30 knjiga, među kojima su najpoznatiji “Farenhajt 451”, “Marsovske hronike”, “Ilustrovani čovek”, “Oktobarska zemlja”, “Dan kada je zauvek padala kiša”, “Maslačkovo vino”…

Iako je poslednjih godina bio vezan za kolica usled preživljenog srčanog udara, bio je izuzetno aktivan i u devedesetim godinama objavljujući priče, romane, poeziju, te pišući scenarije za filmove.

“Velika zabava u mom životu je ustajanje svakog jutra i žurba prema pisaćoj mašini, jer uvek imam na umu neku novu ideju”, rekao je Bredberi 2000. godine.

Pored proznih ostvarenja, Bredberi je pisao drame, poeziju i eseje. Autor je više filmskih scenarija (“Mobi Dik” Džona Hjustona), kao i scenarija za kultne televizijske serije “Zona sumraka” i “Pozorište Reja Bredberija”.

Dobitnik je Pulicerove nagrade 2007. godine za izuzetan doprinos stvaralaštvu iz oblasti naučne fantastike i fikcije. Nosilac je medalje časti koju su pored njega dobili i pisci Artur Miler i Filip Rot.