Markus Sedžvik

Preminuo Markus Sedžvik autor nagrađivanih dela fantastike za mlade

Markus Sedžvik, ilustrator i nagrađivani pisac brojnih dela fantastike za mlade, preminuo je iznenada u 54. godini života. Napisao je više od 40 knjiga za decu i mlade, među kojima su i brojni naslovi fantastike.

Sedžvik je rođen 1968. godine u Istočnom Kentu. Slavu je stekao romanima za tinejdžere, u kojima se pojavljuju elementi magije, horora, bajke, naučne fantastike i distopije.

Karijeru je započeo u izdavaštvu, kao prodavac i urednik. Počeo je da piše 1984. godine. Kao tinejdžer, Sedžvik je bio fasciniran gotskom supkulturom i iz tog perioda ostalo mu je interesovanje za vampire, groblja, čarobnjake koji sklapaju pakt sa demonima, nordijske devojke s magičnim moćima, svet potopljen posle globalnog zagrevanja i slične mračne teme.

Sedžvikov prvi roman Plavište (Floodland, 2000), nazvan po istoimenom albumu benda Sisters of Mercy iz 1987, dobio je „Branford-Boase“ nagradu za debitantski roman godine.

Horor roman Veštičje brdo (Witch Hill, 2001) doneo je Sedžviku nekoliko nominacija za nagrade. Mračni konj (The Dark Horse, 2001), roman zanovan na motivima nordijske mitologije, potvrdio je da se pojavilo novo ime među najcenjenijim savremenim britanskim piscima i našao se u užem izboru za sve tri najznačajnije britanske nagrade: „Gardijan“, „Blue Peter“ i „Karnegijevu medalju“ (2002. godine).

Nizali su se komercijalno uspešni romani, svaki nominovan za nekoliko prestižnih nagrada: Knjiga mrtvih dana (The Book of Dead Days, 2003) i Pesma mača u ruci (My Swordhand Is Singing, 2006, koja osvojila Booktrust Teenage Prize 2007. godine), Crveno kao krv, belo kao sneg (Blood Red, Snow White, 2007), Revolver (Revolver, 2010), Bela Vrana (White Crow, 2011) i Sreća prati lude (Lunatics and Luck, dobitnik Blue Peter Book Award 2011. godine).

Sedžvik se, zahvaljujući romanu Krv zimske noći (Midwinterblood, 2011), po peti put našao u užem izboru za „Karnegijevu medalju“. Američko izdanje romana Beskrajna krv dobilo je 2014. godine nagradu „Michael L. Printz“, koju dodeljuje Američko udruženje biblioteka.

Markus Sedžvik je takođe dva puta dobijao Počasnu „Michael L. Printz“ nagradu, za Revolver 2011. i za Nebeski duhovi (The Ghosts of Heaven, 2016) i tako postao pisac sa najviše odlikovanja u istoriji najprestižnije američke nagrade za stvaralaštvo za omladinu.

Sedžvik je autor nekoliko slikovnica, a ilustrovao je i zbirku mitova i narodnih priča za odrasle. Napisao je i rimovanu verziju Andersenove bajke Carevo novo odelo. U saradnji s bratom Džulijenom (Julian Sedgwick) i ilustratorom Džonom Higinsom (John Higgins) objavio je strip Mračni satanski mlinovi (Dark Satanic Mills, 2013).

Pored pisanja romana i scenarija za stripove, pisao je i književne recenzije za britanski The Guardian i držao kurseve kreativnog pisanja. O književnom stvaralaštvu je govorio: „Mislim da je uspešna knjiga ona koja čitaoca ostavlja na malo drugačijem mestu u odnosu na ono na kome je bio pre nego što je počeo da je čita.“

Na srpskom jeziku objavljena su njegova dela: Plavište, Krv zimske noći, Predskazanje, Knjiga mrtvih dana i Silazak u mrak.

Marcus Sedgwick
Markus Sedžvik

Izvor: Art-Anima.com / Odiseja.co.rs