Nemanja Radulović - Podzemni tok

Predavanje o okultnom i ezoteričnom u izvorima srpske fantastike

Nemanja Radulović - Podzemni tokU ponedeljak 20. maja 2013. godine (19h) u okviru tribinskog programa Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” gostovaće Nemanja Radulović, autor knjige eseja “Podzemni tok – ezoterično i okultno u srpskoj književnosti” (Službeni glasnik, 2009).

Zajedno sa svojim domaćinom Miodragom Mićom Milovanovićem, razgovaraće o srpskoj književnosti na prelazu između devetnaestog i dvadesetog veka. U ovom periodu su nastala zvanično prva dela srpske naučne fantastike: drama “Posle milijon godina” Dragutina Ilića i roman “Jedna ugašena zvezda” Lazara Komarčića, čijim je ezoterijskim i okultnim korenima Radulović posvetio posebnu pažnju u “Podzemnom toku”.

Najavljujući ovu tribinu, Miodrag Milovanović je na forumu sajta Art-Anima skrenuo pažnju na činjenicu da se o zbirci eseja “Podzemni tok” malo zna i pored toga što otkriva važne detalje za proučavanje istorije srpske fantastične književnosti: “Mislim da je u krugovima koji se bave fantastikom malo poznata ova izvanredna studija koja, po meni, baca jedno potpuno novo svetlo na ustaljeno gledanje početaka naučne fantastike na našim prostorima, a pogotovu na dva ‘rodonačelnika’, Dragutina Ilića i Lazara Komarčića.”

“U pitanju je veoma dobro promišljena, dobro istražena i veoma utemeljena knjiga i svako ko dođe imaće mnogo toga zanimljivog da čuje”, poručio je Milovanović.

Tribinski program društva “Lazar Komarčić” održava se svakog ponedeljka u maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda. Ulaz je besplatan.