A.G. Tejlor - Virus

“Meteori” – naučnofantastična trilogija za decu

A.G. Tejlor - VirusIzdavačka kuća “ProPolis Books“, specijalizovana za dečju književnost, objavila je prve dve knjige iz naučno-fantastične trilogije “Meteori” australijskog pisca A.G. Tejlora. 

“Virus”, prvi roman u serijalu, debitantsko je Tejlorovo delo. Ubrzo po objavljivanju roman se našao u užem izboru za nagradu “Waterstone” koja se dodeljuje najboljim književnim ostvarenjima za decu.

Radnja ovog romana prati dešavanja na Zemlji nakon pada meteora koji je sa sobom doneo pošast u vidu nepoznatog virusa. Veliki deo ljudske populacije oboleva, ali ne i dvoje mališana Sara i Robert. Na neki neobjašnjiv način misteriozni virus je u njima razvio neverovatne mentalne sposobnosti, zbog čega postaju veoma interesantni tajanstvenoj međunarodnoj organizaciji ASHIB. Vojno krilo ove organizacije namerava da zloupotrebi njihove sposobnosti kako bi od njih stvorilo supervojnike. Uskoro će mališani upoznati i drugu decu sa posebnim sposobnostima nad kojom ASHIB vrši eksperimente, a otresita i veoma samosvesna Sara uskoro će pokrenuti pobunu.

Drugi deo trilogije, roman “Oluja meteora”, pred grupu dece sa natprirodnim moćima stavlja novo iskušenje. Sarina budnost i njena sposobnost da proceni različite karaktere ima za rezultat mogućnost da se suprotstavi misterioznom strancu koji takođe ima nadprirodne moći kao i deca. Zagonetni Rus tvrdi da zna istinu o virusu, ali istina u njegovim rukama može da bude veoma opasna stvar, pa po ko zna koji put, deca moraju da upotrebe svoje supermoći kako bi doprinela spasavanju sveta i pobedi dobra nad zlom.

Iz izdavačke kuće “ProPolis Books” stižu najave da bi uskoro trebalo da se u domaćim knjižarama pojavi i poslednji deo ove trilogije, pod nazivom “Neprijateljska invazija”, u kojem se konačno rešava sudbina planete.