Filip K. Dik

Predavanja o ekranizovanim delima Filipa K. Dika

Filip K. DikU Domu kulture Studentski grad od danas kreće ciklus predavanja “Filip K. Dik na filmu”, sa projekcijama. Autor je dr Ljubomir Maširević, a program je ostvaren u saradnji sa Jugoslovenskom Kinotekom – javlja PISB.

Ovaj ciklus je inspirisan autorovim radom “Razlike i sličnosti između romana Sanjaju li androidi električne ovce?” i njegove adaptacije u filmu “Istrebljivač” koji tematizuje složenost problema adaptacije književnog dela u pokretnu sliku, naročito kad se ima u vidu višeslojnost naučno fantastičnog opusa pisca kakav je Filip K. Dik. U originalnom radu se zastupa ideja da film “Istrebljivač” predstavlja kreativnu preradu knjige prema kojoj je nastao i da su knjiga i film dva odvojena dela koja se međusobno dopunjuju, ali i da se mogu proučavati nezavisno jedno od drugog. U okviru ovog ciklusa će komparativnim putem u odnosu na literarne predloške Filipa K. Dika biti predstavljene četiri uspešne ekranizacije njegovih romana i novela.

Program projekcija:

  • Ponedeljak 04.03. (20.00, Velika sala) ISTREBLJIVAČ (r. Ridli Skot, ul. Harison Ford, Rutger Hauer, SAD 1982, 116′)
  • Utorak 05.03. (20.00, Velika sala) TOTALNI OPOZIV (r. Pol Verhoven), ul: Arnold Švarceneger, Šeron Stoun, 1990, SAD, 113′)
  • Sreda 06.03. (20.00, Velika sala) SKRIVENI IZVEŠTAJ (r. Stiven Spilberg, ul. Tom Kruz, Kolin Farel, Samanta Morton, SAD 2002. 145′)
  • Ponedeljak 11.03. (20.00, Velika sala) ISPLATA (r. Džon Vu, ul. Ben Aflek, Aron Ekhart, SAD 2003, 119′)