Pravila pisanja - Nil Gejmen

Pravila pisanja po Nilu Gejmenu

Nil Gejmen je britanski pisac koji je najpopularniji po bogatim fantazijskim pričama protkanim mračnim humorom, a koji je prvi zvanični autorski pečat dao biografskoj priči o bendu Duran Duran.

Svoj uvod u svet fantastike imao je kroz saradnju sa ilustratorom Dejvom Mekinom kroz rad na grafičkom romanu Violent Cases, a što je kasnije donelo mnoge popularne romane i popularni stripski serijal The Sandman. Time je postao deo DC stripske revolucije i stekao fanove različitih godina.

A ono po čemu je najprepoznatljiviji su romani Američki bogovi (i njegov nastavak Anansijevi momci), Nikadođija, Zvezdana prašina, Koralina, Knjiga o groblju, Okean na kraju puteljka, kao i čuvena saradnja sa Terijem Pračetom Dobra predskazanja. Višestruko je nagrađivani autor, koji se više puta predstavio i zbirkom priča i koji i dalje nastavlja da oduševljava ljude širom sveta.

Po njemu, mladi pisci bi trebalo da se pridržavaju sledećih pravila pisanja:

  • Pišite.
  • Stavite na papir reč za rečju. Pronađite onu pravu i zapišite je.
  • Završite ono što pišete. Šta god treba da uradite kako biste to završili, završite ga.
  • Ostavite to po strani. Čitajte ga kao da ga nikad pre toga niste čitali. Pokažite sve prijateljima čije mišljenje cenite i koji vole takav tip pisanih dela.
  • Upamtite, kada vam ljudi kažu da nešto nije u redu ili da im se ne sviđa, oni su skoro uvek u pravu. Kada vam kažu šta im tačno smeta i kako da popravite, skoro nikad nisu u pravu.
  • Popravite to. Zapamtite, pre ili kasnije, pre nego što dođe do savršenog oblika, moraćete to delo da pustite i nastavite sa pisanjem narednog dela. Perfekcija je kao jurenje horizonta. Nastavite da se krećete.
  • Smejte se sopstvenim vicevima.
  • Glavno pravilo pisanja je da ako to radite sa dovoljno uverenja i samopouzdanja, dozvoljeno vam je da radite šta hoćete. (To može da bude i pravilo za život kao i za pisanje, ali je definitivno pravilo za pisanje.) Zato pišite svoju priču onako kako mora da bude napisana. Pišite je iskreno i ispričajte najbolje što umete. Nisam siguran da postoje još neka pravila. Bar ne ona koja su važna.
Pravila pisanja po Nilu Gejmenu
Pravila pisanja po Nilu Gejmenu

Izvor: CityMagazine