Američki bogovi - Nil Gejmen

Stiže dopunjeno izdanje romana ”Američki bogovi”

Novo, dopunjeno izdanje kultnog romana „Američki bogovi“ Nila Gejmena pojaviće se u domaćim knjižarama u petak 28. aprila 2017.

Prvi put objavljen 2001, roman „Američki bogovi“ istog časa je postao klasik – intelektualni i umetnički vrhunac višestruko nagrađivanog majstora inovativne fikcije Nila Gejmena. Sada se čitaocima pruža prilika da otkriju misteriju i magiju nove verzije autorovog rukopisa sa revidiranim prevodom Draška Roganovića.

Senka je misteriozni i ćutljivi protagonista „Američkih bogova“. Nekoliko dana pre isteka trogodišnje zatvorske kazne događa se nesreća koja čini da svet za Senku postaje samo jedno negostoljubivo mesto.

Senka slučajno upoznaje sedog čoveka koji sebe zove Gospodin Sreda. Ovaj samozvani prevarant i bitanga nudi Senki posao, a Senka ga, kao čovek koji više nema šta da izgubi, prihvata. Ali rad za enigmatičnog Sredu ima svoju cenu i Senka ubrzo shvata kako će njegova uloga u Sredinim mahinacijama biti mnogo opasnija nego što je mogao da zamisli. Zapetljan u svet tajni, on kreće na divlje putešestvije i susreće, između ostalih, ubilačkog Černoboga, vragolastog Gospodina Nansija i prelepu Ister – koji naizgled svi znaju više o njemu nego on sam.

„Američki bogovi“ su seksi, uzbudljivo, mračno, duhovito, poetično i kaleidoskopsko putovanje duboko u mit. Predstavljaju mešavinu svih svetskih mitologija jer se između stranica ove knjige sreću mitološka bića i božanstva iz brojnih svetskih mitologija, od nordijskih mitova do mitova afričkih naroda. Takođe, upoznajemo i neke od novih bogova poput Tehničkog dečaka, koji predstavlja boga kompjutera i interneta, i Medije, boginje televizije.

O kvalitetu i kultnom statusu ovog romana svedoče nagrade koje je pokupio pa su tako „Američki bogovi“ ponosni nosioci priznanja Hugo, Nebula, Locus, SFX Magazine i Brem Stoker.

Ljubitelji romana „Američki bogovi“ od 30. aprila će moći da uživaju i u istoimenoj televizijskoj seriji na Starz kanalu.