Veliki bog Pan

Uskoro zbirka horor pripovesti ”Veliki bog Pan” Artura Makena

Izdavačka kuća Orfelin priprema sedmu po redu knjigu iz edicije „Poetika strave“. Reč je o zbirci klasičnih horor novela „Veliki bog Pan“ Artura Makena.

Knjiga sadrži osam proznih ostvarenja srpskim čitaocima malo poznatog britanskog pisca, koji je, međutim, u svetskim okvirima, ostavio izuzetno dubok i značajan trag, te uticao na velikane poput Hauarda Filipsa Lavkrafta, Širli DžeksonStivena Kinga i druge majstore horora.

Horhe Luis Borhes je izabrao Makenove priče za svoju „Vavilonsku biblioteku fantastične književnosti“, a u predgovoru je napisao da „poseduju žestinu i samoću što su svojstvene pesništvu“, da „osećamo da ih je nadahnuo izvorni osećaj“ i da „čitalac neće lako zaboraviti te dobro zasnovane more koje, uz malo mašte i nesreće, mogu preplaviti i njegove noći.“

Pored naslovne novele „Veliki bog Pan“, u zbirci se nalaze i dela: „Srž unutarnjeg svetla“ („The Inmost Light“), „Beli ljudi“ („The White People“), „Ceremonija“ („The Ceremony“), „Svetleća piramida“ („The Shining Pyramid“), „Priča o crnom pečatu“ („The Novel of the Black Seal“), „Beli prah“ („The Novel of the White Powder“) i „Krajnji sever“ („N“)

Sve priče preveo je Dejan Ognjanović, urednik edicije „Poetika strave“, koji je takođe uradio i opširan i stručan pogovor pod naslovom „Artur Maken: Mračna ekstaza“ u kome kontekstualizuje Makenovo delo u istoriji horor proze.

Kao dodatak tu je i detaljna biografija Artura Makena, koji je imao vanredno slikovit i zanimljiv život (uključujući tu i članstvo u okultnoj organizaciji Zlatna zora, veze sa dekadentizmom, urbanu legendu koju je začeo početkom I svetskog rata, itd).

Knjiga je urađena u tvrdom povezu i sadrži 330 strana. Jezovitu koricu, kao i unutrašnje ilustracije uradio je Ivica Stevanović.

Raspisana je i pretplata na ovo izdanje, koja traje do 20. maja. Više informacija o pretplati, ali i knjizi „Veliki bog Pan“ Artura Makena možete pronaći na blogu Dejana OgnjanovićaThe Cult of Ghoul“.

Artur Maken
Artur Maken