Uroš Petrović - Deca Bestragije

“Povratak knjige na Kosančićev venac” uz Uroša Petrovića

Uroš Petrović - Deca BestragijeU petak 19. jula s početkom u 20 časova na Kosančićevom vencu pisac Uroš Petrović će čitati odlomke svoje nove knjige “Deca Bestragije”. Čitanje će biti priređeno u okviru akcije “Povratak knjige na Kosančićev venac”. 

Najpopularniji dečji autor uvešće prisutne u novu uzbudljivu, duhovitu, na momente zastrašujuću avanturu, koja je oblikovana kao mešavina pustolovine, fantastike i mistike. 

Zbivanje romana “Deca Bestragije” smešteno je na prostor Balkana, u vreme osmanske vlasti, ali i u neodređene, egzotične prostore skrivene iza visokih planinskih venaca na jugu poluostrva. Grupa dece, koja je po mnogo čemu posebna (i koja je, između ostalog, i nastala na krajnje neobičan i čudesan način), živi zahvaljujući jednoj mračnoj, dobro čuvanoj tajni. Dramatični obrti, živopisni likovi i surovi okršaji odlika su ovog romana, koji će držati čitaoce prikovane za knjigu do poslednje stranice.

Akciju “Čitanje knjige na Kosančićevom vencu”, pokrenula je Narodna biblioteka Srbije povodom obeležavanja Dana sećanja na razaranje biblioteke 06. aprila 1941. godine. U želji da ovu akciju nastavi i tokom letnjih meseci NBS svakog drugog petka organizuje seriju letnjih čitanja proze i poezije uz umetničke kolaže pod nazivom “Veče na Kosančiću”.